Ultimele Știri

Muftiul Murat: Dacă nu va finanţa statul turc construirea moscheii, voi solicita statului român

moschee

Muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al comunităţii musulmane din România, a oferit, ieri, primele explicaţii referitoare la moscheea care ar urma să se construiască în Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

Moscheea de pe bulevardul Expoziţiei va avea o capacitate de circa 1.000 de locuri şi după cum ne liniştise anterior muftiul, lăcaşul de cult musulman nu va fi cel mai mare din Europa. Pe suprafaţa de peste 11.000 de metri pătraţi oferită gratuit de Guvernul României, pe lângă moschee, va fi construit un parc pentru copii, o fântână arteziană şi o sala de clasă pentru copiii care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane.

„Având în vedere că este vorba de Capitală şi în Constanţa mai avem încă 6 moschei ale noastre, am solicitat în Bucureşti o moschee de 1.000 de persoane. Proiectul constă în construirea unei moschei, a unui parc pentru copii, a unei fântâni arteziene, a unui loc de abluţiune şi bai.

Nu ştiu de unde a apărut în presă informaţia că vor studia 6.000 de studenţi la această moschee. Dacă se va face, va fi o şcoală de vară unde copiii familiilor musulmane, dacă doresc să îşi trimită copilul să înveţe abecedarul religiei musulmane de la un duhovnic avizat de instituţia pe care o reprezint, o pot face şi pot învăţa şi limba maternă. Nimic altceva. Şcoala aceasta va avea o sală de curs cu o capacitate de maxim 20 de persoane. Dacă nu se doreşte, noi vom renunţa şi la această şcoală.

Nu va fi cea mai mare moschee din Europa. Când am făcut o astfel de afirmaţie am vrut să evidenţiez respectul pe care statul român îl are faţa de comunitatea turco-tătăra din Europa”, a declarat muftiul, Iusuf Murat.

Referitor la finanţarea construcţiei, muftiul a declarat că este de acord cu orice propune statul român.

„Referitor la partea de finanţare, dacă nu se va dori din partea autorităţilor sau a cetaţeanului de rând ca această moschee să fie finanţată de statul turc, solicit ca statul român să finanţeze această moschee. Consider că este o revenire în istorie, aşa cum regele Carol a finanţat în urmă cu 100 de ani o moschee ca semn de mulţumire faţă de loialitatea pe care a avut-o această comunitate, consider că şi la ora actuală statul român poate să finanţeze construirea acestui lăcaş de cult”, a declarat muftiul Iusuf Murat.

Întrebat de jurnalişti care sunt motivele care stau la baza aprobării construirii acestei moschei, Opaschi a declarat că era o datorie istorică, iar protocolul cu Muftiatul Cultului Musulman din România urmează să fie semnat în maxim două săptămâni.

„Am organizat această întalnire fiindcă sunt co-iniţiator al Hotărârii de Guvern prin care un teren trece din proprietatea statului roman în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte şi în folosinţă gratuită a cultului musulman. Este un lucru normal, firesc, nimic senzaţional. Asa am procedat cu toate cele 18 culte religioase din ţara noastră. La fel procedăm şi pentru comunitatea musulmană şi etnia turco-tătara din ţara noastră.

Am participat aproape la toate discuţiile din 1990 şi până azi când s-a discutat cu partea turcă despre cimitirul musulman şi construirea unei moschei. De câteva zile s-a rezolvat problema cimitirului musulman, s-a pus la dispoziţie de către statul român un teren de circa 4.000 mp în comuna Domneşti, foarte aproape de Bucureşti. A mai rămas această chestiune a construirii moscheei pentru comunitatea musulmană, care trenează de mulţi ani şi care trebuia rezolvată”, a declarat Victor Opaschi.

Acesta a explicat că Patriarhia Română va primi un teren în Istanbul, pe principiul reciprocităţii pentru a construi o biserică creştin-ortodoxă, iar în 2004 a primit teren pentru amenajarea unui cimitir.

„Autorităţile turce au identificat trei terenuri la Istanbul. Nu sunt în zone periferice, sunt bine plasate, iar Patriarhia Română trebuie să aleagă unul din cele trei terenuri pentru a construi biserica”, a spus secretarul de stat pentru Culte.

Totuşi Biserica Ortodoxă Română nu va reuşi atât de uşor să construiască o biserică la Istanbul, având în vedere că Recep Tayyip Erdogan nu permite nici redeschiderea seminarului ortodox Halki a comuniuni creştine de acolo.

Întrebat de ce nu a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern prin care s-a dat terenul necesar construirii moscheei, Victor Opaschi a spus că Secretariatul de Stat pentru Culte nu obişnuieşte să facă acest lucru şi că nu a făcut dezbatere publică nici pentru terenurile date altor culte.

În ceea ce priveşte impactul construirii moscheei în Capitală, Opaschi spune că impactul va fi unul pozitiv, neexistând însă un studiu de impact aferent Hotărârii de Guvern prin care s-a dat terenul.

Vă arătăm noi impactul direct provocat de o moschee din Hamburg, care cheamă musulmanii la rugăciuni:

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*