Ultimele Știri

Motorul Europei dă semnale îngrijorătoare de intrare în recesiune

Germania cunoscută şi ca motorul Europei se apropie încet de intrarea în recesiune, iar prognozele Bundesbank sunt din ce în ce mai sumbre.

Banca Centrală a Germaniei  anunţă o creştere economică la un nivel foarte scăzut pentru 2014, 2015, 2016, din cauza unui cerc vicios, practic din cauza redresării lente a zonei euro şi a nivelului scăzut al inflaţiei, notează Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,4% (faţă de 1,9% prognozat anterior), o expansiune de 1% în 2015 (faţă de 2% anunţată anterior) şi de 1,6% în 2016, a previzionat vineri Bundesbank.

Inflaţia ar urma să ajungă la 0,9% în 2014, de la 1,1% estimat în iunie. În 2015 şi 2016 preţurile de consum ar urma să crească la 1,1% şi, respectiv, 1,8%.  Germania este cea mai puternică ţară în Europa din punct de vedere economic, cu  o rată scăzută a şomajului, dar este afectată de recesiunea din statele zonei euro care nu îşi revin în urma prăbuşirii financiare.

„Există motive să sperăm că actuala fază de încetinire a economiei germane va fi de scurtă durată”, a declarat guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce înseamnă că prima economie europeană a evitat la limită intrarea în recesiune, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

În schimb, Destatis a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul al doilea, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,2%, în loc de o contracţie de 0,1%, cât s-a anunţat iniţial. Un nou recul în perioada iulie – septembrie ar fi însemnat că Germania a intrat în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de încetinire a economiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*