Motivul ştiinţific pentru care nu îţi vine să te duci la sală

Un om de ştiinţă de la Harvard a descoperit procesele biologice din spatele lenei, conform Inc.com.

În ciuda faptului că auzim frecvent cât de bine ne prinde să facem sport, ne lăsăm pradă altor tentaţii şi în loc să mergem la sală, sfârşim pe canapea în faţa televizorului.

Într-un articol publicat în Harvard Magazine, omul de ştiinţă Daniel Lieberman prezintă faptul că oamenii au o tendinţă genetică spre a lenevi, dictată de procesul evoluţionist. Într-o lume în care mâncarea era sacră, orice formă de efort fizic reprezenta o formă de pierdere a importantelor calorii. Astfel, strămoşii noştri au evoluat prin a se odihni cât de mult posibil pentru a conserva energie. Efortul fizic depus de aceştia era considerabil mai mare decât cel depus de omul mediu al secolului XXI, deoarece ei trebuiau să îşi procure hrana şi să se ferească de prădători în mod constant.

lene

 

Această tendinţă de a conserva energie era relevantă acum milioane de ani, dar în zilele noastre, când procesul de procurare al hranei se rezumă la drumul până la frigider, reprezintă un dezastru pentru sănătate. Iar problemele pe pare le ridică sedentarismul nu se rezumă doar la kilogramele în plus.

Conform lui Lieberman, corpul uman este construit pornind de la presupunerea că efortul fizic nu poate fi evitat. În esenţă, corpul uman nu mai funcţionează eficient atunci când nu este folosit corespunzător: muşchii se atrofiază, oasele se repară mai greu în cazul unei fracturi – efortul fizic fiind deosebit de important pentru menţinerea sănătăţii.

Concluzia: nu poţi fi învinuit în totalitate pentru ca nu vrei să de dai jos din pat – evoluţia te-a proiectat să fugi numai dacă te urmăreşte un leu – dar trebuie să găseşti oricum o modalitate.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *