Ultimele Știri

Moscova vrea să creeze o republică pro-rusă la frontiera cu România

buceag

O grupare autointitulată „Rada populară a Basarabiei” şi-a declarat intenţia de a forma o aşa-numită „Republica basarabeană Bugeac”.

Infotag relatează că o astfel de decizie a fost aprobată la un congres al organului reprezentativ al etniilor Basarabiei în Ucraina, care a avut loc în oraşul Belgorod-Dnestrovski (Cetatea Albă).

La reuniune au participat reprezentanţi din raioanelor ucrainene din sudul Basarabiei, dar şi delegaţi din autonomia găgăuză a Republicii Moldova. Aceştia au votat o declaraţie în care militează pentru unirea Basarabiei ucrainene cu Găgăuzia şi formarea „Republicii Bugeac”.

30 de activişti ai organizaţiei „Rada Populară a Basarabiei” au fost arestaţi în aprilie curent la Odesa. Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, reţinerile au avut loc în urma unui miting în favoarea creării unei autonomii în componenţa Ucrainei.

Liderului organizaţiei, Dmitri Zatuliveter, a fost arestat cu o săptămână înainte. Tot el este şi preşedintele Uniunii Transnistrenilor din Ucraina. Organizaţia a fost fondată la începutul acestei luni şi reuneşte şapte etnii: bulgari, găgăuzi, ruşi, ucraineni, romi, moldoveni şi polonezi.

Presa ucraineană a scris că este vorba despre un proiect separatist al Moscovei, care vrea să îşi sporească influenţa în regiune.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*