Ultimele Știri

Monica Macovei își dorește aprobarea legilor Big Brother prin ordonanță de urgență

Monica Macovei

Monica Macovei a afirmat că trebuie reluată discuția privind legile Big Brother și acestea ar trebui aprobate chiar prin ordonanță de urgență.

Eurodeputatul Monica Macovei a participat ca invitat la reuniunea informală de la Riga a Consiliului Justiție Afaceri Interne (JAI), unde s-au dezbătut  probleme de legislație privind securitatea cibernetică și combaterea terorismului. Toate cele trei variante ale legilor Big Brother promovate de serviciile române au fost respinse de Curtea Constituțională.

Legile Big Brother încălcau dreptul la intimitate și viață privată, iar unele articole puteau fi interpretate după bunul plac al Serviciului Român de Informații, cum ar fi percheziția fără mandat a calculatoarelor și interceptări telefonice fără mandat de la judecător. 

Doamna Macovei a luat poziția de drepți și a început să execute după ce președintele Klaus Iohannis a deschis subiectul rediscutării legilor Big Brother. Practic doamna Macovei vine cu aceleași povești spuse frumos de Dl. George Maior, proaspăt demisionar din funcția de șef al SRI. Atacurile furibunde ale SRI asupra Curții Constituționale s-au lăsat cu demisia și eșecul domnului Maior.  

„Nu e normal să poți să cumperi cartela preplătită fără să dai nicio dată despre tine, de la orice chioșc. Trebuie să le cumperi de la companii de telefonie și să dai un act de identitate, pentru că altfel devenim paradisul infractorilor și al teroriștilor, fiindcă toti vor veni să cumpere cartele de la noi. Iar compania de telefonie trebuie să fie obligată să păstreze confidențialitatea datelor personale, care să poată fi date la cerere dacă sunt anchetati, cu autorizație de la judecator. Asta e soluția”, a declarat Monica Macovei.

De ce vrea Monica Macovei să ne cumpărăm cartele cu buletinul? S-a umplut România de teroriști și noi nu știam?

Infractori sunt cu nemiluita, dar tot de pe plaiurile mioritice doamna Macovei, cei mai mulți sunt chiar colegii dumneavoastră democrat liberali. Acum se luptă pe la ușile Direcției Naționale Anticorupție, nu cetățenii care trăiesc cu un salariu mediu pe economie.

udrea

În privința mailului domna Macovei este mai responsabilă și spune că aici ar trebui totuși un mandat de la judecător.

Eurodeputatul se pare că nu știe că acest lucru se aplică deja. Organul de anchetă poate cere judecătorului mandat pentru cercetarea conținutului mailurilor, în cazul în care există dovezi temeinice că un cetățean dorește sau comite infracțiuni de un anumit timp, inclusiv terorism. 

„Conținutul mailului trebuie să fie citit numai cu autorizație de la judecător. La fel și listingul, cu cine am vorbit. În multe țări, asta se face cu autorizație de la procuror pe infracțiunile de terorism. Nu există terorism într-o singură țară, se lucrează peste frontiere. Trebuie să ai legislație cât de cât la fel cu cea a celorlalte țări ca să poți să coordonezi și să colaborezi. Dacă un terorist traversează într-o zi cinci țări, vrei să știi cu cine a vorbit în fiecare stat, cu cine a luat legătura. Poate ar trebui să ne gândim la infracțiunea de terorism”, a mai adăugat Monica Macovei.

Nebuloasa terorismului a început să le provoace dureri de cap politicienilor dâmbovițeni și orice ar face ei se lovesc de un zid numit Curtea Constituțională. După aceste afirmații Monica Macovei și-a dat seama că a spus și ceva aberații, astfel a revenit cu explicații pe pagina sa de facebook, dar insistă cu promovarea acestor legi.

”Am afirmat că așa numitele legi Big Brother trebuie reluate şi refăcute ţinând cont de observaţiile Curţii Constituţionale, iar apoi adoptate rapid, inclusiv prin OUG. Mi s-a atras atenția că 1) legile acestea nu pot fi adoptate prin OUG și 2) chiar dacă s-ar putea, asta înseamnă că se poate eluda un viitor control de constituționalitate (și avem deja nenumărate astfel de experiențe). Sunt de acord cu ambele critici și le însușesc.

Pe scurt: „Legile Big Brother” trebuie adoptate de Parlament, prin dezbatere parlamentară și consultarea substanțială a societății civile, nu prin OUG,” afirmă eurodeputatul pe Facebook.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*