Ultimele Știri

Monica Macovei: Înca există rețele între politicieni și judecători

Într-un interviu acordat pentru France 24, Monica Macovei susține că mai există probleme în sistemul judiciar românesc, iar lucrurile s-ar fi agravat dacă Victor Ponta ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei a declarat că are așteptări de la noul președinte ales Klaus Iohannis în privința existenței legăturilor dintre politicieni și judecătorii români.

„Nu pot să spun ca tot sistemul de justiție functionează cu aceeași putere și același profesionalism. Încă există rețele între politicieni și judecători sau procurori, dar suntem pe calea cea bună și avansăm rapid.

Mă aștept de la el să mențină lucrurile așa cum sunt, instituțiile pe care le avem, pentru că funcționeaza foarte bine, și DNA. (…) Trebuie să păstreze lucrurile așa cum sunt și nu să le oprească. Mulți de la social-democrați sunt investigați, mulți primari sau președinți de consilii județene sau miniștri, și vor să scape de aceste investigații”, a declarat Monica Macovei.

Deasemenea europarlamentarul a menționat faptul că arestările și condamnările din ultima perioadă a reprezentat subiectul acestor alegeri prezidențiale, iar „dacă Ponta ar fi câștigat, ar fi oprit acest lucru. A spus public că vrea să preia controlul asupra DNA”.

Monica Macovei consideră că evaziunea fiscală și corupția sunt principalele cauze care au afectat activitatea economică postcomunistă a României, iar o soluție pentru a înregistra un succes economic ar reprezenta recuperarea banilor și averile celor implicați în aceste dosare penale.

„În parte, din cauza corupției și evaziunii fiscale și eșecului autorităților financiare să recupereze și să confiște bunurile celor care au comis infracțiunile și banii, în cazul celor care au făcut evaziune fiscală. Cred că era în jur de 50 de miliarde de euro, în urma cu doi ani, sumă care trebuia recuperată. Avem bani, problema este să nu fie furați și, daca sunt furați, să-i recuperăm”, a spus Monica Macovei.

Fiind întrebată despre situația românilor din diaspora, care au stat ore întregi la cozi imense în fața secțiilor de votare, fostul candidat independent de la alegerile prezidențiale și-a exprimat nemulțumirea.

„Au fost umiliți, așteptând, stând la cozi, deaceea aș vrea să văd implementat votul prin corespondență, atât pentru românii din țară, pentru a le permite tinerilor să voteze oriunde s-ar afla, cât și pentru cei din străinătate”, s-a expus europarlamentarul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*