Ultimele Știri

Monica Macovei îl critică dur pe Iohannis, după declarațiile făcute în ședința CSM

macovei

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei a reacționat negativ după declarațiile făcute, astăzit, de președintele Klaus Iohannis în cadrul ședinței CSM, evocând 4 motive pentru care susține că trebuie puse întrebari cu privire la intențiile șefului statului cu privire la justiție.

Declarația lui Klaus Iohannis prin care și-ar dori ca sistemul judiciar să ridice Mecanismul de Cooperare și Verificare până în 2016, a nemulțumit-o pe Monica Macovei, care consideră că realizările în multe din dosarele finalizate de la DNA au fost posibile datorită acestui mecanism, iar odată cu eliminarea lui ar putea să stopeze progresele din justiție.

„Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi public că are obiectivul ridicării MCV până la sfârșitul lui 2016. Reamintesc că DNA există și lucrează astăzi tocmai datorită MCV, pentru că obsesia majorității clasei politice este de ani de zile eliminarea DNA.

MCV exista pentru că Parlamentul și politicienii nu au voință politică de a lupta cu corupția, amână sau blochează ridicarea imunității sau încearcă grațierea colegilor de după gratii”, a scris pe Facebook, Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiției susține că solutia invocată de Iohannis nu e viabilă până nu se elimină blocajele politice din drumul justiției, iar MCV trebuie sa rămână pentru funcționarea dreaptă și independentă a justiției. În schimb, „ridicarea imediată și fără excepții a imunității parlamentarilor și ministrilor cu dosare penale și oprirea ordonanțelor de urgență și a legilor de protecție a politicienilor” ar putea reprezenta un pas spre continuarea reformei în sistemul judiciar.

Monica Macovei s-a văzut indignată de puctul comun de vedere al președintelui cu cel al lui Victor Ponta în privința faptului că procurorul general ar trebui să fie membru CSAT.

„O astfel de masură, adica prezența permanentă a procurorului general în cadrul CSAT, este greșită și încalcă principiul separației puterilor în stat. Există riscul ca, odată așezat la aceeați masă cu atâția oameni politici (președinte, prim-ministru, miniștri), procurorul general să primească sugestii sau chiar să fie supus unor presiuni politice privind anchetele în curs sau inițierea unor dosare penale”, explică europarlamentarul.

Macovei a atenționat chiar că afirmațiile lui Iohannis seamănă cu mesaje PSD în privința tendinței justiției de a deveni o „supraputere”, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, ci invers.

„Până acum, toate atacurile murdare au fost la adresa justiției, a unor judecători și procurori. Este justiția o ‘supraputere’ daca anchetează parlamentari și miniștri, adică reprezentanții celorlalte două puteri ale statului, și atunci să o lase mai încet cu aceste anchete?”, se întreabă Monica Macovei.

Nu în ultimul rând, fostul ministru al Justiției a criticat și precizările lui Klaus Iohannis cu referire la „scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, arătând că, de fapt, „oamenii trebuie să știe dacă politicienii sunt anchetați pentru corupție, dacă sunt furați de politicieni”, fiind vorba despre „informarea publicului”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*