Ultimele Știri

Monica Macovei: Guvernul Ponta dă o lovitură societății civile din România!

Declarația politică a Monicăi Macovei cu privire la trimiterea la Comitetul Economic și Social European (EESC) reprezentanți ai patronatelor pe locurile destinate societății civile

Vigilentă ca întotdeauna, Monica Macovei a semnalat și a adus în atenția publicului intenția lui Victor Ponta de a trimite la Comitetul Economic și Social European reprezentanți ai patronatelor pe locurile destinate societății civile. Acest demers contravine articolului 302 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Conform acestuia, României îi sunt repartizați 15 membri în acest organ consultativ pe lângă instituțiile europene- Parlamentul, Comisia și Consiliul UE.

Citată de Agerpress, declarația politică a acesteia semnalează existența unei scrisori înaintate Consiliului Uniunii Europene de către premierul Ponta, din data de 31 iulie 2015, prin care erau propuși ca membri în CESE Mihai Ivașcu (secretar general al Camerei de Comerț și Industrie și lider de confederație patronală) și Marius Opran (om de afaceri și lider al Confederației patronale UGIR-1903).  Nu uită să menționeze că Marius Opran ar fi „membru oficial al unei rețele de lobby înființată și finanțată de regimul autoritar din Azerbaidjan”.

Au mai fost propuși în CESE Cristian Pîrvulescu – Asociaţia Pro Democraţia, Ionuţ Sibian – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile și Victor Alistar – Transparency International Romania. În cazul acestora, Monica Macovei nu a avut nicio obiecție.

Ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, a precizat vineri că s-au îndeplinit toate criteriile de selecție. Referitor la Marius Opran, a declarat următoarele: „Potrivit articolului I, cap. I, din statutul Camerei Naţionale, Camera de Comerţ şi Industrie a României este organizaţie neguvernamentală, apolitică, autonomă, nonprofit, de utilitate publică”.

Justițiara Monica Macovei, a cărei întreagă activitate a fost dedicată societății civile din România, uită să menționeze faptul că Marius Opran este specialist la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, fiind propus ca membru al comunității științifice și academice din România, în scopul promovării la CESE a politicilor de cercetare și inovare. Manipularea prin omisiune este un procedeu de notorietate.

„Statele membre trebuie să se asigure că diversele categorii de activități economice și sociale sunt reprezentate în mod corespunzător. În practică, o treime din locuri se repartizează reprezentanților organizațiilor angajatorilor, o treime, reprezentanților organizațiilor lucrătorilor și o treime, altor categorii (fermieri, distribuitori cu amănuntul, profesii liberale, consumatori etc.).”, articolul 302  TFUE, metoda de numire a membrilor CESE.

Declarația politică a Monicăi Macovei o puteți vizualiza aici.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*