Modificările care intră în vigoare de la 1 iulie! Cum vor fi influențate buzunarele românilor

bani

Luna iulie vine cu numeroase modificări legislative și fiscale, cu impact în buzunarele românilor. Printre acestea, se numără creșterea indemnizației pentru părinți, emiterea noilor cărți de identate pentru mașini și intrarea în vigoare a formularelor 088 și 394.

Limita minimă a indemnizaţiei urmează să crească la 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent, conform noilor norme de aplicare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului (CICC).

Conform noilor norme de aplicare a CICC, aprobate în şedinţa de Guvern din data de 22 iunie 2016 prin Hotărârea nr 449/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr 473/24.06.2016, limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent.

De asemenea, o altă modificare constă în emiterea de către RAR a cărților de identitate pentru mașini. Proprietarii și autoritățile vor avea mai multe informații cu privire la datele tehnice ale mașinii, unele necesare la stabilirea impozitelor, după cum a spus directorul general al instituţiei, George Dincă.

Declaraţiile referitoare la TVA, 394 şi 088, intră în vigoare în formă modificată începând cu data de 1 iulie 2016, prima mai explicită, iar a doua simplificată, a anunţat Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Declaraţia 394, de la 1 iulie intră în funcţiune într-o nouă formă, una simplificată, cu ghilimelele de rigoare. Este acum mai exhaustivă dar e mai explicită şi mai folositoare pentru ambele părţi, şi pentru ANAF şi pentru contribuabili”, a declarat Doroş. În schimb, formularul 088 se simplifică începând de luna viitoare.

„Faimosul 088, care şi el de la 1 iulie va intra în funcţiune într-o nouă formă, (…) a creat probleme în special pe cantitatea de documente pe care o cerea şi care conţinea date care, într-un fel sau altul, se găseau tot la instituţii ale statului. După câteva luni bune de muncă, formularul, în loc de 20 de întrebări va avea 13, iar din 8 seturi de documente, va fi nevoie de 3 seturi”, a mai afirmat preşedintele ANAF.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *