Ultimele Știri

Mitul suporterilor violenți

Dacă la meciul de anul trecut dintre România și Ungaria, oamenii au fost îngroziți de violența suporterilor maghiari veniți în capitală, se pare că în acest an românii au asistat la un război inegal dus între firmele de securitate de pe stadion și fanii din peluze. Dinamoviști, steliști, petroliști, craioveni sau cei veniți din Cluj să susțină echipa națională au fost abuzați în mod brutal de agenții BGS, de parcă tot românii ar fi cei mai mari dușmani ai românilor.

Începutul partidei dintre români și maghiari a venit îndată cu intonarea imnului de stat pe stadion, moment în care cei peste 45.000 de oameni au dezamorțit imensitatea Arenei Naționale. Însă nu a durat mult până când agenții de pază au adulmecat subtanțele pirotehnice care au început să fie lansate din ambele peluze către teren, unguri sau pentru atmosferă.

Dezlănțuirea violentă a acestora a urmat imediat asupra tuturor galeriilor din țară, care au făcut deplasarea pentru acest meci. Câțiva agenți și jandarmi au intervenit la inelul superior de la Peluza Sud, unde se aflau numeroși steliști, apoi alții au continuat să se răzbune folosind telescopice, arme ilegale, peste suporterii veniți din Ploiești. De partea cealaltă, în Peluza Nord, unde se aflau fanii dinamoviști și cei ai Universității Cluj au urmat scene și mai oribile, iar jandarmii și agenții BGS au folosit și gaze lacrimogene, pe lângă lovituri de telescopice sau bastoane.

Cu capete sparte, sânge din abundență, firma de securitate are ca slogan, „Viața fără violență!”

Unitatea grupărilor din care fac parte suporterii au opus rezistență pe moment, însă insuficientă pentru a nu exista victime colaterale. Peste 50 de oameni au avut nevoie de asistenţă medicală în timpul și după partida dintre România și Ungaria, majoritatea acuzând fracturi sau traumatisme minore cauzate de aceste incidente inițiate de cei care ar trebui să asigure securitatea la meciurile naționalei.

De fapt, acțiunile violente ale stewarzilor sunt în parțială legalitate, datorită Legii 4 adoptată în 2008 după inițiativa lui Dumitru Dragomir, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. Mai mult decât atât, pedepsele invocate pentru cineva care încearcă să pătrundă pe stadion cu materiale pirotehnice sau să afișeze un mesaj neaprobat de conducerea FRF sau a clubului a cărui susținător este suporterul, sunt la fel de grave precum cele din cazul furturilor, traficului de droguri sau proxenetismului.

Criticată deseori de toate galeriile din țară, legea respectivă aduce suporterul la nivel de infractor, de unde vine și mitul amplificat de publicațiile media, precum că violența se naște pe stadioane datorită membrilor peluzei.

Noua conducere a Federației Române de Fotbal a încercat o colaborare cu suporterii, însă acțiunile în privința susținerii acestora au întârziat să apară.

„Regret incidentele produse între forţele de ordine şi suporteri, îmi cer scuze faţă de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor şi excesului de zel. Federaţia Română de Fotbal condamnă atitudinile violente şi nejustificate la adresa suporterilor”, a declarat Răzvan Burleanu în a doua zi după meci, deși imediat după partida dintre România și Ungaria declara că forțele de ordine și-au făcut datoria: „Forţele de securitate şi-au făcut treaba foarte bine, dar suporterii n-au înţeles acest lucru”.

În această dimineață firma de pază BGS, compania legată prin contract de federaţie a anunţat rezilierea unilaterală a înţelegerii, iar împotriva mai multor angajați ai săi au fost depuse plângeri la poliție. Deasemenea, Jandarmeria a amendat cu doar 1.000 de lei firma de pază, care acuză suporterii de provocarea acestor incidente, conform comunicatului de presă oficial:

Comunicatul integral al BGS

În urma incidentelor petrecute la meciul Romania–Ungaria între agentii BGS și unii suporteri, dorim să prezentâm în cele ce urmează poziția oficială a societății noastre:

1. Toate imaginile foto/video vor fi analizate, iar agentii BGS care au facut exces de zel vor fi sancționați.

2. Declanșarea evenimentelor din peluze au avut ca origine unele grupuri de suporteri ale echipelor Steaua, Dinamo, Petrolul, cât și gruparea cunoscută sub denumirea “Honor et Patria”. Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiară, membrii galeriei Stelei s-au batut între ei, galeria echipei Petrolul a lovit câțiva agenți de securitate, iar cei de la “Honor et Patria” au aruncat la propriu 2 agentți de securitate BGS peste balustradele de protecție. De asemenea, numeroși membri ai acestor grupări au introdus pe stadion materiale pirotehnice (petarde/torțe) pe care le-au folosit pe durata intregului meci aruncându-le către agenții de ordine, pe teren și dintr-o zonă în alta a peluzelor. Aceste materiale sunt de mici dimensiuni, iar din informațiile pe care le-am primit ulterior meciului am aflat că au fost introduse pe stadion ascunse în lenjeria intimă, legea nepermițându-ne percheziția corporală amănunțită, ci doar un control sumar. Aceste grupări au vandalizat mobilierul stadionului (scaune) folosind bucățile rupte pe post de proiectile îndreptate de asemenea către agenții de ordine și jandarmi. Unele dintre proiectile au facut victime, rănind atât membri ai forțelor de ordine cât și spectatori.

3. Conform legii 10/2012 serviciul de asigurare a ordinii și siguranței în incinta arenelor sportive, se prestează de catre societățile specializate de pază și protecție sau de catre Poliția Locală”. În baza acestei legi, a contractului și a planului de pază considerăm îndreptățită implicarea agentilor BGS în păstrarea sau restabilirea ordinii și siguranței în tribune. În încheiere supunem atenției câteva aspecte:

– De ce întotdeauna conflictele cu toate forțele de ordine (nu doar BGS) pornesc întotdeauna din zona peluzelor, cauzate de aceleași grupuri de suporteri care se autointitulează –ultras?
– Cum este posibil ca în restul stadionului să fie păstrată ordinea și să nu existe niciun fel de incidente?
– De ce întotdeauna huliganii ajung să fie victimizați, chiar și în contextul în care încalcă legea în mod flagrant și repetat, provocând daune materiale, fizice, sportive și morale întregii Românii?
– Ia cineva în considerare reacția zecilor de mii de spectatori care cer evacuarea și stoparea huliganilor?

Luând în considerare cele de mai sus, lacunele legislative, presiunea mediatică și reacția Federației Române de Fotbal, în urma incidentelor petrecute la meciul de fotbal Romania-Ungaria, societatea noastră a ales sa rezilieze unilateral contractul de prestări de servicii încheiat cu FRF. începand cu data de 27.10.2014. Am luat aceasta decizie, convinși fiind că am facut tot posibilul să respectăm legea și să menținem în cadrul meciurilor, climatul de liniște și ordine pentru zecile de mii de suporteri nu pentru o mână de huligani.

BGS Grup

GALERIE FOTO:

IMG_3834

IMG_3837

IMG_3841

IMG_3853

IMG_3857

IMG_3867

IMG_3872

IMG_3884

IMG_3885

IMG_4007

61582413

61582415

61582416

61582420

inc

incid

romania-ungaria-bataie-bgs-suporter

ultima-ora-bgs-a-reziliat-contractul-cu-frf-agentii-care-au-facut-exces-de-zel-vor-fi-sanctionati-comunicat_size7

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*