Ultimele Știri

Mitul Independenței Energetice

Suntem bombardați mediatic cu singurul argument pe care îl folosesc ca să sperie lumea cu bau-bau-ul de la Est, Rusia, și nevoia de a scăpa de dependența energetică față de aceasta.

Cu minciunile politicienilor ne-am obișnuit, nu mai este nevoie să căutăm prea departe ca să găsim adevărul. Principiul stalinist al repetării unei minciuni de câte ori este posibil pentru a o transforma în adevar în conștiința publicului este aplicat de toată clasa politică. Se speculează teama de ruși și ura istorică folosind metode rusești staliniste. Care este adevărul? România este dependentă energetic de ruși?

Ca să căutam răspunsuri am renunțat să căutam în statisticile românești când ne-am lovit de manipulări ale datelor la instituțiile de resort și am trecut direct la statisticile europene. EUROSTAT este barometrul nostru. Statisticile oficiale ale Eurostat arată că România produce, în medie, cu peste 30% din consumul său anual, așadar statisticile spun că producem mai mult decât consumăm.

Producția de gaz natural

EUROSTAT-productie gaz 2012Consumul de gaz natural

EUROSTAT-consum gaz 2012Prin contractul cu Rompetrol, România exportă, de fapt, gaze produse cu subvenții de la statul român, pentru că statul român să cumpere apoi, de la Gazprom prin Germania, gaze mult mai scumpe decât cele produse în țară și vândute la export, parțial, de Romgaz. Guvernul încearcă să ne manipuleze prezentându-ne date incorecte, lacunare și contradictorii! Mai mult, Ministrul Energiei, dl. Niță, spunea într-o emisiune de pe 15 mai 2013, că România produce gaze de nu are ce face cu ele, mai ales pe perioada verii! Consumul de gaze pe perioada verii scade drastic, iar producția dacă ar fi menținută și înmagazinată pentru iarnă ar asigura nu numai independența, dar și securitatea energetică în cazul unor fenomene meteo extreme.

Judecați și dumneavoastră despre ce dependență este vorba aici! În momentul de faţă România a concesionat zăcămintele de petrol şi gaze către companii străine, unele din ele firme de apartament, fără niciun angajat la momentul obținerii contractului de concesionare. Acordul petrolier încheiat de statul român cu firmele străine prevede că statul primește o redevenţă între 3,5 – 13,5% din valoarea gazului extras (contravaloare în bani, nu în gaz), praguri condiționate de cantitatea de gaz extrasă pe zi, care poate fi ușor controlată astfel încât firmele să platească redevența minimă, de 3,5%. Practica companiilor în alte situații dovedește că aceasta este practica curentă în aceste condiții.

Judecați singuri! Independență când iți cumperi propriul gaz, la același preț ca cel din import, distrugând mediul și sănătatea cetățenilor, în mod total premeditat? Să nu credeți că cei din guvern nu știu care sunt riscurile. Tocmai pentru că le știu, tac mâlc și se feresc de orice dezbatere publică.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*