Ultimele Știri

Misteriosul intermediar: Cine ajută Statul Islamic să vândă milioane de barili de țiței?

petroliere

Prețul scăzut al petrolului reprezintă succesul Statului Islamic în comerțul cu țiței. Coaliției anti-Isil conduse de SUA i-a luat  un an să recunoască faptul că finanțarea Statului Islamic este dependentă în mod semnificativ de țițeiul brut extras de sondele de petrol capturate. 

Totuși, fără îndoială, sursa dominantă de fonduri pentru teroriști este petrolul. Logistica Statului Islamic în acest domeniu este impresionantă. Mii de mașini transportă zilnic zeci de mii de barili, de la sonde către rafinării, iar apoi are loc exportul produselor petroliere către Turcia, Iordania și alte state din zonă.

turcia

Camion cisternă capturat de trupele guvernamentale siriene, în urma retragerii Statului Islamic din Hasakah.

Dar ceea ce este și mai curios, este faptul că oficialii Pentagonului au recunoscut abia acum că au evitat în mod deliberat să distrugă cisternele și rafinăriile sub pretextul unor posibile victime în rândul civililor. Cu toate acestea, totul s-a schimbat pe 16 noiembrie, când avioanele SUA Air Force au distrus 116 camioane pline cu petrol.

Deci, orice mustrări despre existența civililor nevinovați a dispărut prompt atunci când Pentagonul și-a dat seama că campania sa de un an și o lună a fost un dezastru epic. Un alt factor care a îngroșat gluma au fost atenatele de la Paris și intervenția Rusiei în Siria. Însă, nici măcar Rusia nu a îndrăznit să bombardeze infrastructura petrolieră a Statului Islamic până nu a avut loc o discuție între cei doi șefi de stat, Vladimir Putin și Barack Obama.

putin obama

În mediul financiar se dezbate aprig prețul petrolului și implicarea Statului Islamic în această afacere. Este o simplă coincidență faptul că Brent și WTI au picat rapid în toamna anului trecut, când Statul Islamic a apărut pe arena mondială?

Prințul saudit Alwaleed bin Talal a conchis: „În afară de ceea ce se întâmplă cu petrolul, cred că economia SUA merge excelent. Mai ales comparativ cu restul lumii.”

Ce firme sunt implicate în comercializare milioanelor de barili de petrol furat și mai ales cine cumpără țițeiul Brut? Cine sunt acești intermediari?

Ar putea fi: Glencore, The Vitols, The Trafiguras, The Nobels, The Mercurias. Firmele enumerate sunt controlate de baronii petrolului din Statele Unite ale Americii, iar aceștia au finanțat fără scrupule în trecut teroriștii. 

1028317159

Acum două săptămâni pe coasta Texasului am avut parte de o imagine neobișnuită. Coadă de multe mile marine în apropierea portului Galveston. Peste 40 de petroliere de mare capacitate venite din Irak așteaptau să intre în port pentru a descărca țițeiul. Volumul petrolului stocat acum pe oceanele lumii în petroliere este de două ori mai mare decât în urmă cu un an și ar acoperi întreg consumul mondial pentru mai bine de o zi.

Indiferent cine este misteriosul „intermediar”, el este cel mai probabil cunoscut pentru serviciile de informații americane, și astfel la Pentagon, și astfel, guvernului american.

Deci, cine este comerciantul de mărfuri care încalcă fiecare lege și finanțează terorismul atunci când cumpără țiței de la ISIS [Isil]? Aproape sigur totul are loc cu aprobarea tacită a mai multor guverne ale „alianței occidentale”, și de ce aceste guverne au permis finanțarea ISIS atâta timp?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*