Ultimele Știri

Miron Cozma: Pedeapsa pentru Iliescu e una singură – condamnarea pe viaţă

ion iliescu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, declară că are o mare satisfacție și este chiar încântat de faptul că se va redeschide dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

„Aş vrea să spun că am marea satisfacţie că, alături de alţi doi domni, despre care părerea mea e că şi lor trebuie să li se aprobe acel dosar – Doru Mărieş de la Asociaţia 21 Decembrie şi Marin Stoica, victimă a bătăilor crunte de la televiziunea naţională -, am reuşit în 2010, să cerem anchetarea evenimentelor şi, bineînţeles, redeschiderea dosarului iunie ‘90, pentru că adevăraţii vinovaţi sunt încă în libertate şi nu au plătit.

Toate cele trei dosare au fost reunite şi soluţia e cea pe care o ştiţi şi sunt chiar încântat că se va relua ancheta asupra evenimentelor iunie ‘90, pentru că minerii nu au fost altceva decât propagandă şi nu au fost nici măcar, culmea ironiei, foarte mulţi. Nu a văzut nimeni şi, numai după ce eu am început demersurile pentru adevăr, s-a aflat că, de fapt, minerii nu au fost pe 13 iunie 1990 în Bucureşti, atunci când au fost omorâţi şase oameni. Or, minerii au venit cu un tren pus la dispoziţie de Traian Băsescu, cu 15 vagoane, un altul cu şapte şi altul cu patru vagoane. Deci, au fost prea puţini mineri şi nu atât de mulţi câţi se zice că au fost. Se fac confuzii între iunie ‘90 şi septembrie ‘91, cand minerii au venit în formă”, a declarat Miron Cozma.

miron_cozma

Miron Cozma descrie și evenimentul mai puțin cunoscut de public și anume sechestrarea lui Ion Iliescu la Cotroceni. 

„L-am sechestrat pe Iliescu şi o spun cu toată responsabilitatea, la Cotroceni. Știţi foarte bine că i-am cerut demisia în Parlament. Ion Iliescu, în perioada în care eu am luat cuvântul în Parlament, eu i-am cerut demisia în Parlament. El era sechestrat la Cotroceni de către mine. Daca Parlamentul lua decizia ca el să fie demis, ieşea de acolo cu cătuşe”, a mai spus fostul lider al minerilor.

Turbulentul lider de sindicat afirmă că minerii nu au fost o forță represivă și consideră că Ion Iliescu trebuie să fie condamnat la închisoare pe viață pentru faptele sale.

„Este cea mai mare satisfacţie a mea (că Ion Iliescu ar putea fi urmărit penal – n.r.), nu sunt ranchiunos şi nu vorbesc nici dintr-un punct de vedere al unei satisfacţii personale, ci pentru adevarul istoric care trebuie aflat şi s-a dovedit că minerii au fost o forţă nu represivă, cum s-a spus, ci o forţă care a luptat în permanentaţă pentru drepturile lor şi pentru idealurile noastre ale celorlalţi.

De ce nu se dă dosarul meu de la Securitate? Pai de ce să-l facă pe Miron Cozma erou? Eu, în 1977 l-am sechestrat pe Ceauşescu, cu minerii de la Lupeni şi din Valea Jiului. Din punctul meu de vedere, pedeaspa lui Ion Iliescu e una singură: condamnarea pe viaţă, pentru că e vorba de crime împotriva umanităţii”, a declarat Miron Cozma.

Curtea Supremă a decis luni deschiderea dosarului Mineriadei în urma condamnării României la CEDO pentru tergiversarea și blocarea anchetei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*