Ultimele Știri

Mircia Vlasă, primarul de Pungești și revolta localnicilor

Mircia Vlasă

Primarul Mircia Vlasă din localitatea vasluiană Pungești a devenit un personaj foarte cunoscut în ultima perioadă opiniei publice, fapt mai puțin întâlnit la un primar de comună, dar faptele sale sunt pe măsura publicității create.

De ce sunt sătenii din comuna Pungești împotriva primarului?

Cine este  defapt Mircia Vlasă, actualul primar de Pungești,  conform cv-ului său  de pe site-ul Primăriei Pungești acesta a lucrat ca  electrician apoi tehnician și maistru la întreprinderea Mecanica Vaslui până în anul 2002. Între anii 2002 și 2004 Mircia Vlasă a fost asociat al unei echipe de fotbal din județ, Avântul Vaslui, iar din anul 2004 până în prezent este primar în comuna Pungești.  Activitatea lui Mircia Vlasă nu sa făcut auzită până în anul 2012 când acesta a fost acuzat de neplata unor facturi către o companie de construcții SC Romcip Construct SRL care la dat în judecată pe primar pentru datoriile aferente pentru construcția unei școli și pentru neplata unei facturi  cu privire la construcția noului sediu al primãriei. În urma proceselor Mircia Vlasă, respectiv Primăria Pungești a fost obligată  de Tribunalul Vaslui să platească către firma SC Romcip Construct SRL  mai multe sume de bani.

”În primul dintre dosare, nr. 591/89/2012, care a fost deja soluționat de Tribunalul Vaslui, în data de 14.05.2012 este obligatã pârâta, respectiv primãria comunei Pungești, sã achite constructorului suma de bazã, în valoare de 67.652,92 lei, aproape 700 milioane lei, cu toate cã, inițial, constructorul, SC Romcip Construct SRL a cerut nu mai puțin de 106.220,84 lei, debit, la care se adaugã 17.894,90 lei penalitãți și dobânzi, diferența fiind acum parte din despãgubirile cerute în cel de-al doilea dosar referitor la școala din Cursești Vale.„ conform www.vrn.ro.

Primarul Mircia Vlasă a mai avut conflicte cu o angajată, Monica Focșa, asistentă medicală din comună pe care a concediat-o din motivul că ar face prea mulți copii și nu prea vine pe la muncă. Femeia si-a recâștigat locul de muncă în instanță dar primarul a refuzat să o mai primescă expunându-și motivele astfel: ”Nici bine nu-i deschideam cartea de muncă, că iar pleca în materniate. Al doilea și al treilea copil au fost unul după altul. Ei îi convine să stea acasă pentru că se așteapă ca să-i dea primarul bani, dar eu n-am de unde. Nu am nici pentru mine, darămite pentru ea.„

Vlasă a mai avut probleme cu Asociația Crescătorilor de Animale, acesta a refuzat să elibereze carnetele de producător pentru că membrii asociației l-ar fi reclamat la Ministerul Agriculturii pentru delapidarea unor fonduri de la bugetul local.

Primarul din Pungești a devenit cu adevarat cunoscut opiniei publice după ce a făcut o călătorie în Polonia cu reprezentanți ai Chevron România și alaturi de preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui – Dumitru Buzatu. Aceștia au călătorit în Polonia cu un autocar plătit de compania Chevron unde au fost cazați la un hotel de trei stele și au fost serviți cu diferite delicatese.  Excurșioniștii din Vaslui au vizitat în Polonia o sondă de explorare și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică. La întoarcerea în țară primarul s-a împroprietărit  abuziv cu un teren care aparținea defapt comunei Pungești printr-un schimb de terenuri cu comuna Ivănești.   Mircia Vlasă a închiriat apoi  terenul către compania americană Chevron, pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist. La aflarea acestei vești sătenii au intrat în conflict cu primarul și nu au fost de acord cu amplasarea sondei în comuna lor. Primarul a încercat să  îi îmbuneze pe localnici dar aceștia au fost de neclintit și nu au putut fi înduplecați de primar.

titlu de proprietate vlase

 

        Militanții împotriva fracturării hidraulice amenințați de Mircia Vlasă

   În data de 16 octombrie 2013  conflictul a escaladat, sătenii au blocat utilajele Chevron și nu au fost lăsate să intre în perimetru, fiind nevoite să facă cale întoarsă. Localnicii i-au cerut demisia primarului Vlasă și  au demarat procedurile necesare pentru demiterea sa împreună cu consilierii locali. Săteni au strâns semnături pentru un referendum de demitere a primarului, dar acest drept garantat de Constituția României le-a fost interzis de fostul prefect PNL de Vaslui Radu Renga. În urma plângerilor făcute de localnici,   Mircea Vlasă este cercetat într-un dosar penal pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, la Direcția Națională Anticorupție. Edilul mai are un dosar întocmit de Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui pentru modul în care şi-a atribuit terenul pe care l-a concesionat apoi companiei Chevron pentru exploatarea gazelor de şist. În perioda protestelor din toamna trecută acesta a intrat în concediu și nu a mai fost de găsit o perioadă. Localnicii în timpul protestelor i-au făcut o cruce pe care era trecut  numele său și cuvântul ”trădător„ ca aluzie la situația creată în comună.

mircia vlasa cruce

Primarul Vlase a bătut un copil în vârstă de 12 ani in seara de Crăciun, incident confirmat de Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui. În ziua de ajun copii au fost chemați la școlă pentru a primi o punguță cu cadouri, unde se afla și un steguleț tricolor. Copii au fluturat stegulețul și au strigat ”Jos Chevron„ și ” Jos primarul„. “Mergeam pe drum împreuna cu alți copii. Deodată, primarul s-a repezit la mine m-a luat cu o mână de gat și cu cealaltă mi-a dat peste față și peste cap. Am fugit și am văzut că mi-a căzut căciula jos. M-am întors să-mi iau caciula și iar m-a prins și m-a bătut”, a afirmat copilul.

“Ieri, copiii au fost chemați la școală și li s-a dat câte un pachet. În sacoșă era și câte un steguleț tricolor. Copiii, când veneau spre casă, fiind mai mulți strigau jos Chevron și jos primarul și fluturau stegulețele. Primarul a auzit și astăzi când a văzut un grup de copii a întrebat care e cel mai mic, pentr a fi sigur ca e unul din cei care au primit cadouri la școală. Ceilalți copii au arătat spre baiatul meu și atunci primarul s-a repezit să-l bată. Copilul meu a fost atât de speriat încât în drum spre spital s-a scăpat pe el. Cu siguranță îi voi face plangere primarului fiindcă dacă tot vrea să bată copii, să-i bată pe ai lui”, a declarat pentru vrn.ro, Costică Florea, tatăl copilului.

Primarul Mircia Vlasă se află și astăzi în funcție și promovează în continuare  acțiunile companiei americane Chevron. Sătenii din Pungești spun că vor protesta în continuare împotriva primarului până ce acesta va părăsi funcția de edil. Ieri i-au făcut o vizită la primăriei pentru ai face o ”urare de bine„ în timpul ședinței de consiliu local, oamenii l-au huiduit și i-au strigat ”ieși afară, javră ordinară„.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*