Ultimele Știri

Mircea Duşa: Tinerii să stea liniştiţi, nu se fac recrutări sau încorporări

Mircea Duşa

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dezminţit, astăzi,  zvonurile care alarmau tinerii în privinţa recutărilor sau încorporarea în Armată pe fondul conflictului din Ucraina, transmiţându-le că pot „să stea liniștiți”.

Mircea Duşa a declarat că în această perioadă nu se fac recrutări sau încorporări, iar acest caz ar fi posibil doar printr-o hotărâre a Parlamentului.

„Vedeţi dumneavoastră, orice a fost normal până acum devine anormal. Nu a vorbit nimeni niciodată despre recrutare sau chemare la oaste a rezerviștilor și a tinerilor. Acest lucru este posibil, în condițiile legii, numai atunci când se declară stare de război, și declararea de război sau a stării de mobilizare se face prin hotărârea Parlamentului”, a spus Mircea Dușa.

Ministrul a explicat că activitățile desfășurate în prezent de către centrele militare sunt „de rutină, curente” și vizează clarificarea datelor rezerviștilor legate de domiciliu, mutarea dintr-o unitate militară în alta sau încadrarea pe o altă funcție.

„De multe ori se lansează, știu eu, informații care nu au niciun suport real și o activitate curentă pe care centrele militare au făcut-o și acum doi ani, și acum trei ani, și acum patru ani, dacă își fac datoria legală și zilele acestea, mai ales după izbucnirea crizei din Ucraina, toată lumea lansează un zvon că se fac recrutări și încorporări. Nu se fac. Până atunci (la declararea stării de mobilizare — n.r.), îi rog pe tineri să stea liniştiţi”, a precizat Mircea Dușa.

Ministrul a adăugat că, potrivit legii, fiecare cetățean român are datoria sacră de a-și apăra țara și că este nevoie de un cadru legislativ care să clarifice modul în care se face pregătirea populației pentru apărare, în cazul unui conflict armat, având în vedere că stagiul militar nu mai este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2007.

La începutul acestei săptămâni, Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu din cauza situaţiei geopolitice tensionate din Ţările Baltice.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Mircea Duşa: Tinerii să stea liniştiţi, nu se fac recrutări sau încorporări

  1. niste aiuriti, ce cel mult o luna in urma ziceau ca tinerii pana in 35 de ani se vor prezenta obligatoriu la incorporare… acum le zice ca nu e cazul si sa stea linistiti. deci, cand se foloseste acest cuvant iritant ;linistiti; e clar ca ceva nasol se intampla.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*