Ultimele Știri

Mircea Cărtărescu: Va fi o catastrofă dacă Iohannis e fel de slab ca Emil Constantinescu

cartarescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a făcut o serie de declarații la o emisiune Digi24 despre președintele Klaus Iohannis și societatea românească aflată în pragul unei schimbări care ar putea schimba România în bine.

Eu cred că,în acest moment politic românesc, Președinția reprezintă viitorul, iar Parlamentul reprezintă trecutul. Este o falie între viziunea Parlamentului, care este o viziune a unor oameni ai trecutului, oameni care – cei mai mulți dintre ei – au participat la acest sistem ticăloșit, această hidră a corupției, și care poate că și participă mai departe. Singurul instrument împotriva lor a fost independența justiției și această independență a justiției eu continui să cred că este opera lui Traian Băsescu. Continui să cred acest lucru. Bineînțeles, cu mărginirea ei. Probabil că unii dintre cei din tabăra lui Băsescu au fost protejați și așa mai departe. Cu toate acestea, în principiu, independența justiției de aici vine, cred eu”, a spus Mircea Cărtărescu.

Această sabie este acum în mâna președintelui Iohannis. De el depinde foarte mult, de el depinde viitorul nostru, și aspectul nostru și în interior și în exterior. Aspectul de lume normală și civilizată. Este o șansă atât de mare încât președintele Iohannis nu-și poate permite s-o rateze. Dacă o va rata, dacă va arăta cum mulți se tem – la fel de slab ca președintele Constantinescu, să spunem – va fi o catastrofă pentru noi toți. Eu cred că în momentul acesta, cu toate că nu este fără îndoială un președinte perfect, nu se arată în cele câteva luni de când a venit, cu toate acestea eu cred că trebuie sprijinit de toate forțele democratice din România, pentru că este singurul care merită sprijinit sau cel puțin care nu și-a ratat această șansă până acum, pentru că partidele celelalte încă sunt partide amfibii, scufundate până la o înălțime sau alta în trecut”, a subliniat scriitorul.

Jurnalistul Digi24 a spus că, după mișcarea electorală din 16 noiembrie 2014, iar acum cu evenimentele din Parlament și cu arestările din ultima perioadă, ar fi fost de așteptat o mișcare de protest în stradă mai puternică.

Eu cred că oamenii cinstiți din România și din diaspora deja au cucerit o mare victorie prin ultimele alegeri prezidențiale și au învățat că se poate. Eu am mare încredere în acest nou spirit popular. Este revoluția oamenilor cinstiți, după părerea mea”, a răspuns scriitorul Mircea Cărtărescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*