Ultimele Știri

Mircea Băsescu și-ar putea afla astăzi sentința. DNA cere pedeapsa maximă

Basescu Mircea

Magistrații Tribunalului Constanţa vor pronunţa pe  4 ianuarie sentinţa în procesul lui Mircea Băsescu şi al lui Marian Căpăţână, în care cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de înfluenţă, în dosarul în care sunt implicaţi membri ai familiei lui Bercea Mondial.

La ultimul termen de judecată în proces, procurorii DNA au cerut instanţei aplicarea de pedepse la inchisoare cu executare pentru ambii inculpaţi, în cazul lui Mircea Băsescu fiind solicitată pedeapsa maximă prevăzută de lege. Totodată, DNA a cerut confiscarea sumei de 250.000 de euro de la Băsescu şi de 350.000 de euro de la Căpăţână.

Avocaţii lui Mircea Băsescu au solicitat achitarea clientului lor, susţinând că nu există probe din care să reiasă că a făcut trafic de influenţă, iar în cazul unei condamnări, au cerut să fie cu suspendare sub supraveghere.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată în iunie 2014 de către procurorii DNA, pentru trafic de influenţă şi respectiv complicitate la trafic de influenţă, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an a început derularea procesului.

După ce au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, judecătorii au înlocuit respectivă măsură cu cea a arestului la domiciliu şi, ulterior, cu cea a controlului judiciar.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii investiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl acestuia (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectivă cauza, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsa mai mică, fie punereaîn libertate.

„Inculpatul Băsescu a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o situație favorabilă pentru tatăl denunțătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățână în același scop. Intervalul de timp în care denunțătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpățână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond)”, se arată  în comunicat.

Potrivit sursei citate,  din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpățână, fratele președintelui a primit 250.000 de euro.

„Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpățână și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la denunțător. După pronunțarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunțătorul și membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dați inculpaților. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpățână”, susțin procurorii.

DNA precizează că, deși cei doi au restituit o parte din banii primiți, aceștia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenței în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

În 28 februarie 2012, la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către Sandu Anghel. La 21 martie 2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei și s-a acordat un nou termen, 25 aprilie 2012, când s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpățână, în 20 iunie, anul trecut, în urma deciziei Tribunalului București.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*