UPDATE: Ministerul Sănătăţii ia în calcul relocarea Spitalului de Arşi / A fost deschis dosar de moarte suspectă în cazul pacientului pe care se aflau larve

  • Adelina Mitrache
  • 14 iulie 2016
  • Social
Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit despre situația de la Spitalul de Arsuri. El a spus că sunt „probleme grave de management”, personalul nu e suficient și sunt probleme de infrastructură. El a precizat că a luat în considerare închiderea spitalului, dar s-a ajuns la concluzia că nu se poate face acest lucru, pentru că sunt pacienți care nu pot fi tratați în altă parte.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat joi că ia în considerare relocarea Spitalului de Arşi, iar pe termen scurt a decis închiderea Unităţii de transfuzii de sânge, ca urmare a decesului unei femei căreia i-au fost făcute transfuzii greşite de sânge. După ce joi au fost publicate imagini şocante din cadrul aceluiaşi spital, în care un pacient avea larve, ministrul a afirmat că s-a gândit să închidă spitalul.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut joi că a luat de trei ori în considerare varianta închiderii Spitalului de Arşi. “Am luat în considerare închidererea acestui spital de trei ori până acum şi am avut discuţii îndelungi, inclusiv săptămâna trecută. Am avut întâlniri şi cu manageri ai spitalelor care pot prelua pacienţii cu arsuri şi am ajuns în cele din urmă la concluzia că nu putem închide spitalul, aşa că am suspendat activitatea UTS”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a mai spus că situaţia în momentul de faţă este critică. Întrebat ce s-ar întâmpla cu victimele în cazul unei explozii, Voiculescu a declarat “le-am duce în străinătate. Secţia de Arşi de la Floreasca are toate cele 6 paturi ocupate. Nu avem capacitatea dacă vin 5 pacienţi în plus, e o problemă gravă, inacceptabil ca ţară”.

Pacientul în cauză a decedat, anunţă aceeaşi sursă, care mai precizează că autorul înregistrării este un medic ce a insistat ca filmul să fie făcut public.

„Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm aşa ceva, pacienţii şi noi, cei care ştim?!”, se întreabă medicul, citat de tolo.ro.

Dosar de moarte suspectă în urma publicării imaginilor cu un bolnav pe care se aflau larve

Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis dosar de moarte suspectă după apariţia unei înregistrări cu un pacient internat în Spitalul de Arşi, pe rănile căruia se aflau larve, poliţiştii fiind la unitatea medicală pentru a ridica documente.

De asemenea, şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti fac verificări joi la Spitalul de Arşi, pentru a verifica situaţia în urma publicării, pe site-ul tolo.ro, a imaginilor cu un pacient pe rănile căruia se aflau larve. Pacientul în cauză a decedat, anunţă aceeaşi sursă, care mai precizează că autorul înregistrării este un medic ce a insistat ca filmul să fie făcut public.

„Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm aşa ceva, pacienţii şi noi, cei care ştim?!”, se întreabă medicul, citat de tolo.ro.

Poliţiştii sunt la Spitalul de Arşi din Capitală pentru a ridica documente şi pentru a sta de vorbă cu medicii referitor la acest caz. De asemenea, poliţiştii ridică acte şi discută cu medicii şi despre o a doua anchetă care are legătură cu unitatea medicală, legată de decesul unei femei după o transfuzie greşită de sânge.

 

Ministrul a precizat că spitalul nu oferă condiții potrivite pentru pacienți și pentru personalul medical și că problemele de infrastructură sunt serioase. În aceste condiții, ar fi nevoie de o nouă clădire în care spitalul să-și desfășoare activitatea.

Pe de altă parte, Vlad Voiculescu a mai spus că au fost descoperite „probleme grave de management”.

„E inacceptabil ca la șase luni după Colectiv să nu învățăm nimic”, a spus el.

„Atâta timp cât nu ai o instalaţie de climatizare, managmentul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătății pentru ajutor financiar, ai ochiuri de geam fără plasă şi muşte, ai o problemă majoră”, a spus ministrul.

Ministrul a spus că a luat în considerare de trei ori închiderea spitalului și direcționarea pacienților cu arsuri spre alte instituții care pot trata astfel de pacienți. El a precizat că a avut inclusiv săptămâna trecută o întâlnire cu managerii spitalelor care ar putea prelua pacienți cu arsuri grave, dar s-a ajuns la concluzia că nu se poate face acest lucru, deoarece sunt pacienți care nu pot fi tratați în altă parte.

„Limitările acestei măsuri şi limitările noastre au fost reliefate acum câteva zile când un pacient de 26 de ani din Braşov, cu arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului a trebuit adus într-un centru care îl putea îngriji. Era ra unu și jumătate noaptea, eram cu doi consilieri în cabinet şi dădeam telefoane la manageri de spitale care ar fi putut să-l preia, lucru care a fost imposibil. A trebuit să apelăm tot la Spitalul de Arşi şi să găsim o soluţie de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit. În momentul ăsta la Spitalul de Arşi sunt doi pacienţi pe secţia de terapie intensivă, pacienţi care nu pot fi trasferați”, a spus ministrul.

În ceea ce privește cazul pacientului pe corpul căruia au fost descoperite larve, ministrul a spus că acesta fusese operat și nu i se făcuse baie terapeutică. 

Poliția a deschis o anchetă în acest caz, a spus ministrul.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc o explozie soldată cu mulți răniți, ministrul a spus că acești ar fi trimiși în străinătate.

„Nu avem capacitatea acum, dacă vin cinci pacienți în plus avem o problemă gravă ca țară, iar această situație e inacceptabilă”, a spus el.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *