Ultimele Știri

Ministrul Educaţiei, singurul care poate retrage titlurile de doctor acordate până acum

Adrian Curaj

Ministrul Eduaţiei este singurul care poate retrage titlurile de doctor, acordate prin ordin de ministru, până în momentul intrării în vigoare a noilor reguli pivind şcolile doctorale, printre cazurile controversate fiind doctoratele lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea.

Hotărârea de Guvern, care a intrat duminică în dezbatere publică, are aceleaşi prevederi legate de doctoratele acordate deja prin ordin de ministru, ca şi Ordonanţa de Urgenţă lansată de Ministerul Educaţiei, încă de miercuri.

Doctoratele acordate până la intrarea în vigoare a Ordonanţei şi Hotărârii de Guvern, vor putea fi retrase doar de ministrul Educaţiei, în baza deciziei scrise a rectorului universităţii în cauză şi cu avizul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor.

Practic, doctoratele unor demnitari, asupra cărora au existat acuzaţii de plagiat, cum ar fi cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă, vor putea fi retrase prin decizia rectorului universităţii, cu aviz de la Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor, dar de către ministrul Educaţiei, nu de către universitate.

Ministrul Adrian Curaj a declarat că, în baza noilor prevederi, oricine va fi ministru nu va putea „ocoli” retragerea unui titlu odată ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, iar aceasta a fost avizată.

“Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situaţia în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voinţă politică pentru a da învăţământului un cadru robust şi autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învăţământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi şi ne mirăm de ele” a mai declarat Adrian Curaj.

Hotărârea de Guvern a intrat duminică în dezbatere publică, iar Ministerul Educaţiei a pregătit şi un calendar al modificărilor legislative. În săptămâna 15-21 februarie va fi adoptată Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Educaţiei şi vor fi elaborate noile regulamente de funcţionare a CATDCU şi Consiliul Naţional de Etică.

Adrian Curaj a anunţat că, în maximum două luni, va exista şi o nouă componenţă a Consiliului Naţional de Etică, după ce membrii acestuia au fost revocaţi în decembrie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*