Ministrul Educaţiei: Ghilimelele nu au fost inventate după ce şi-au dat doctoratele Ponta, Oprea sau Tobă

  • Adrian Marinescu
  • 9 septembrie 2016
  • Politică

Mircea Dumitru critică OUG privind doctoratele, propusă de Curaj şi aflată în Parlament, apreciind drept vag amendamentul care spune că tezele de doctorat suspectate de plagiat trebuie să fie evaluate potrivit legilor din momentul susţinerii lor.

Scoaterea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din schema analizei şcolilor doctorale şi înlocuirea acestuia cu Consiliul Naţional al Rectorilor nu are niciun sens, întrucât specialiştii sunt la CNATDCU, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte ultimul amendament adus de deputaţii din Comisia de Învăţământ Ordonanţei de Urgenţă (OUG 4/2016), care prevede că doctoratele aflate în lucru la CNATDCU ar trebui evaluate „în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”, ministrul Educaţiei spune că ghilimelele nu s-au inventat după ce şi-au susţinut tezele de doctorat Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, amendamentul fiind unul vag.

„Am spus-o şi o repet, ghilimelele nu au fost inventate după anul 2001 sau 2003, adică ideea că eşti obligat să menţionezi sursele, să-i citezi pe cei pe care-i foloseşti, atunci când reproduci fragmente din lucrările lor. Este o idee care nu a fost inventată în România după ce şi-au susţinut doctoratele domnul Ponta, domnul Oprea, domnul Tobă”, a afirmat Dumitru.

„Dacă nu vrem să vedem lucrurile astea, înseamnă că ne minţim unii pe alţii. În primul rând, este un amendament foarte vag, nu spune nimic clar şi concret, poate fi interpretat în toate felurile posibile. Ce înseamnă potrivit legilor de atunci? Trebuie să ştim foarte clar la ce anume se referă legiuitorul când spune «potrivit legilor de atunci». Sunt zeci şi sute de legi pe care le aveam în anul respectiv, la ce anume se referă?”, a mai afirmat ministrul.

Referitor la autonomia universitară, Dumitru spune că universităţile trebuie să se maturizeze şi să vegheze asupra eticii universitare.

„E adevărat că universităţile ar trebui să se maturizeze, să se dezvolte în aşa fel încât să îşi asume această răspundere, dar întrebarea foarte gravă şi dificilă pentru noi astăzi este dacă universităţile din România au capacitatea şi doresc realmente să facă o analiză serioasă şi profundă a acestor lucruri, iar ultimele evenimente arată că nu putem fi atât de optimişti în legătură cu acest proces”, a spus Dumitru, adăugând că autonomia universitară trebuie cuplată cu răspunderea.

„Atâta timp cât nu îşi asumă şi răspunderea pentru ceea ce se întâmplă la doctorate sau în cercetarea ştiinţifică, lucrările pe care le publică profesorii acestor universităţi, înseamnă că autonomia încă este grav ştirbită”, este de părere ministrul Educaţiei.

Comisia de Învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor a votat, săptămâna aceasta, cu ordonanţa de urgenţă nr 4/2016 prin care se modifică semnificativ modul în care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat, fără a aduce clarificările cerute de preşedintele Klaus Iohannis, care a respins proiectul primit spre promulgare.

Membrii Comisiei au adus un singur amendament care vizează doctoratele care sunt acum în lucru la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU):

„Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”.

Practic, tezele suspectate ca fiind plagiate ar fi analizate după normele etice care au fost în vigoare la momentul realizării şi susţinerii tezei, nu după normele etice stricte de acum, notează Mediafax.

În rest, textul rămâne nemodificat, deşi OUG-ul a fost retrimisă la analiză tocmai din cauza prevederilor controversate, prin care posibilitatea ca deţinătorul unui titlu de doctor să poată cere retragerea acestuia sau corectarea neregulilor descoperite într-o teză de doctorat.

Raportul Comisiei de învăţământ urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa lui Curaj, modificată în Parlament şi respinsă de Iohannis

Ordonanţă controversată îi aparţine fostului ministru al Educaţiei, Adrian Curaj. Acesta a propus-o cu scopul clarificării pe termen scurt a cadrului normativ în ceea ce priveşte doctoratele, în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa colegului de guvern Petre Tobă. 

În decembrie anul trecut, Curaj a revocat Consiliul Naţional de Etică (CNE), care urma să verifice suspiciunile de plagiat privind teza de doctorat a ministrului de Interne de atunci, Petre Tobă.

Ministrul Curaj spunea la acea dată că în locul său va fi instituit un nou mecanism, după consultarea Academiei Române şi a Consiliului Naţional al Rectorilor.

În loc de acest nou mecanism, Curaj a venit cu o Ordonanţă de Urgenţă care aruncă problema plagiatelor în ograda universităţilor. OUG a suferit modificări importante şi în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pe 19 mai, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că retrimite Parlamentului legea care stabileşte că universităţile acreditate vor acorda calitatea de conducător de doctorate şi vor analiza sesizările privind plagiatele, deoarece „nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale”.

Şeful statului şi-a exprimat dorinţa de a se pune capăt fenomenului de plagiat, pentru acest lucru fiind nevoie de o legislaţie care stimulează performanţa şi care asigură transparenţa procesului de acordare a doctoratului dar şi de retragere în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea e plagiată.

Klaus Iohannis a declarat că aceste chestiuni nu sunt „bine lămurite” în legea primită la promulgare, astfel că a rugat Parlamentul să reia discuţiile pe textul de lege.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *