Ultimele Știri

Ministrul Educaţiei, despre rezultatele la simularea bacalaureatului: Sunt îngrijorătoare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre rezultatele obținute de elevii de clasa a XII-a. Sorin Cîmpeanu a recunoscut că și de această dată rezultatele nu sunt unele mulțumitoare.

Sorin Cîmpeanu spune că, deşi procentul celor care au obţinut note de trecere este mai mare decât anul trecut, situaţia este îngrijorătoare şi reprezintă o problemă naţională. Statisticile de la minister arată că doar 39% dintre elevi au luat peste 6, notă necesară pentru a obţine diploma de bacalaureat.

„Deşi ca şi medie ponderată avem o creştere de 8% faţă de simularea de anul trecut, apreciez aceste rezultate ca fiind îngrijorătoare, mai bune ca anul trecut, dar îngrijorătoare. În anii trecuţi avem aproape 500.000 de absolvenţi de liceu fără bacalaureat. Este mai mult decât o problemă a sistemului de educaţie, e o problemă naţională”, a declarat ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte procentul notelor obţinute per probe, se observă o creştere faţă de anul trecut. Mai exact, elevii care acum sunt clasa a XII-a au luat note mai bune decât la simularea pe care au susţinut-o în clasa a XI-a. Astfel, la Limba Română, procentul a crescut de la 44% la 61%. De asemenea, la Istorie şi Matematică (proba obligatorie a profilului), rata a crescut de la 36% la 52%. Asta nu înseamnă însă că viitorii absolvenţi de liceu au luat nota 6 la aceste probe, ci doar că au luat peste 5.
Pentru a promova Bacalaureatul, elevii trebuie să aibă o medie totală a probelor scrise de cel puţin 6, însă o singură probă poate fi promovată cu nota minimă 5. Astfel, dacă un elev promovează toate probele cu note între 5-6, va pica examenul fiindcă nu a obţinut media totală peste 6.
În fiecare an se caută vinovați, se dă vina când pe elevii care nu învață, când pe profesorii care nu se dedică meseriei așa cum ar trebui.  Însă potrivit expertului în Educaţie Tincuţa Apăteanu, este următoarea: profesori mai buni şi mai bine plătiţi + programa adaptată la nevoile de învăţare ale copiilor + creşterea autonomiei cadrelor didactice şi a şcolilor + clase de maximum 20 de elevi, fără excepţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*