Ultimele Știri

Ministrul Dragoș Pîslaru, despre numărul asistenților sociali: Există foarte mulți oameni care iau beneficii nemeritat

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că, În România, există foarte mulți asistenți sociali care primesc ”beneficii nemeritate”, deoarece nimeni nu a mers pe teren să verifice serviciile pe care acestea le oferă având această calitate.

„Am constatat că în România există foarte mulți oameni care iau beneficii nemeritat, nu neapărat din vina lor, ci pentru că sistemul o permite. Fie pentru că există înțelegeri înțelegeri între cei care le dau și beneficiari, fie pentru că beneficiarii au constat că merge și pot să le obțină, fie pentru că nimeni nu s-a dus în teren să îi verifice dacă ei chiar există sau sunt plecați în străinătate, fie pentru că există niște erori administrative”, spune ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

În anul 2015, prin sistemul de asistență socială au fost încasate în mod necuvenit 33,5 milioane de lei, arată datele furnizate de Minsterul Muncii la solicitarea Republica.ro.

„Când resursele de asistență socială pe care le ai în sistem, mai ales în sistemele marginalizate, nu-ți permit să ai asistenți sociali cu studii superioare și iei lucrători sociali, aceștia nu fac anchete în teren, ci întocmesc documente din birou. Există mai multe cauze pentru care persoanele au beneficii necuvenite. Unele te duc spre faptul că sistemul este fraudulos, altele pentru că sistemul nu a fost optimizat ca resursele să ajungă mai degrabă la cei care cu adevărat au nevoie de ele”, susține ministrul Muncii.

Dragos Pîslaru vorbește despre un sistem „discreționar” în sistemul de acordare a beneficiilor.

„Există un sistem discreționar al persoanele care împing mai apoi dosarele către autoritatea de plată, fără a avea pe cineva în spate care ar putea să îi deranjeze. Și aici, bineînțeles, e un sistem în care lucrurile se acopere: dacă eu controlez autoritatea care ar avea posibilitatea să mă acopere pe mine, dacă eu sunt într-un pardid și partidul meu controlează și ministerul care are în subordine autoritatea de control și eu am nevoie în comunitate de anumite lucruri, voturi, să zicem, atunci eu nu am cum să fiu controlat de altcineva. Mai pot să fiu controlat de Curtea de Conturi, dar ei nu se vor duce pe teren”, spune Dragos Pîslaru.

Miercuri, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru aprobarea statutului special al funcției publice de inspector social. Aceasta acordă inspectorului social un statut asemănător cu cel al altor corpuri de control, stabilește un sistem unitar de sancțiuni, dar și noi criterii de integritate.

„Am creat prin statut posibilitatea să se facă mai multe tipuri de controale față de câte se făceau până acum, am creat posibilitatea să se colaboreze cu celelalte instituții într-un mod care să aibă o lege în spate. Am creat anumite incompatibilități, care merg mai departe de incompatibilitățile ANI, inclusiv că acest for nu poate fi condus de o persoană care să nu fi lucrat în inspecție socială timp de cinci ani, ca să ne asigurăm că nu vine la anul cineva care își numește șeful de cabinet. Și am mai făcut ceva important: dăm voie inspectorilor sociali să facă evaluări în afara granițelor în comunitățile de români. Noi, statul, în anul de grație 2016, nu aveam niciun cadru prin care să ne interesăm într-un mod legitim de comunitățile de români din afară, în limita acordurilor bilaterale”, spune ministrul Muncii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*