Ultimele Știri

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu: „România a dovedit că se comportă ca un responsabil şi veritabil stat Schengen”

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România a dovedit că se poartă ca un adevărat stat Shengen iar frontierele externe sunt bine întreținute. Conform acestuia, aderarea României nu ar face decât să întărească spațiul Shengen.

”România a dovedit, prin activitatea pe care o desfăşoară instituţiile de profil şi care se ocupă de gestionarea fontierelor externe ale României, că se comportă, ca un responsabil şi veritabil stat Schengen, de facto. Ne întreţinem şi ne gestionăm foarte bine frontierele noastre externe. Cred că o aderare a României, inclusiv în acest context, nu ar face decât să întăreacă spaţiul Schengen şi cred că acest lucru este ştiut bine de responsabilii din UE. Este adevărat, contextul în sine, dosarul imigraţiei face destul de dificilă o discuţie despre aderarea oricărui stat la spaţiul Schengen, a declarat ministrul de externe.

Întrebat dacă aderarea pe etape a României la spațiul Shengen va fi amânată, acesta a declarat că acest lucru rămâne de văzut, ținând cont că România este concentrată, în prezent, pe alte probleme:

„Este posibil. Însă, în egală măsură, o aderarea doar cu aeroporturile cu siguranţă nu va reprezenta o vulnerabilitate pentru situaţia actuală a acestui val de refugiaţi care nu folosesc aeroporturile pentru a intra în spaţiu european” , a mai afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul a declarat că pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește problema imigranților, trebuie ca mai întâi să se cunoască planul Comisiei Europene, dar afirmă că ”dacă fiecare dintre aceste state membre şi-ar face un gard în jurul propriilor frontiere, dincolo de faptul că asta ar afecta iremdiabil funcţionarea spaţului Schengen, atunci, nu am ajunge la niciun fel de rezultat durabil”.

„Nu există încă acel faimos plan al Comisiei Europene, care a fost anunţat, de unele surse jurnalistice europene şi care va fi prezentat abia miercuri, de preşedintele CE, într-un discurs despre starea UE, în Parlamentul European. Este important să vedem acel plan şi să avem o discuţie solidă, plecând de la propunerile pe care CE le va face. Nu există planul, deocamdată nu cunoaştem ceea este în conţinutul conceptual al acestui planului”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*