Ministrul Culturii respinge acuzaţiile că ar fi negociat cu Vaticanul administrarea comună a Bibliotecii Batthyaneum

  • Adrian Marinescu
  • 4 aprilie 2016
  • Cultură
vlad alexandrescu

Ministrul Culturii nu a propus, în niciun context, o administrare comună a statului român şi a Vaticanului asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, aşa cum a acuzat, luni, senatorul liberal Radu F. Alexandru, ci a pledat exclusiv pentru găsirea unei soluţii amiabile privind încetarea litigiului existent, precizează ministerul Culturii, într-un comunicat.

”Subliniem că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deţinut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză”, se arată în document.

În ceea ce priveşte expoziţia ”Comorile României”, Ministerul Culturii anunţă că aceasta nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum şi, ca atare, nu s-a discutat despre o posibilă expoziţie a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obţinerea unei decizii definitive a instanţei cu privire la litigiul existent.

Ministerul Culturii a iniţiat o cerere de intervenţie accesorie ca parte procesuală pasivă în susţinerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfăşurare pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, dosarul fiind la al treilea termen de judecată, se precizează în răspunsul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii aminteşte că Vlad Alexandrescu a avut o întâlnire la Alba Iulia cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolică să se găsească o soluţie amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei

Vicepreşedintele PNL Radu F. Alexandru a solicitat, luni, demiterea ministrului Culturii, pe care îl acuză că a propus, în nume personal, în timpul vizitei la Vatican, o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia.

Senatorul liberal a menţionat că Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, ar fi făcut această propunere în cadrul unei întâlniri la Vatican cu cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, în prezenţa ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun. ”Iniţiativa îi aparţine în exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutată în prealabil la Bucureşti, ministrul nu a fost împuternicit de nicio autoritate a statului român să lanseze o asemenea propunere”, a precizat Radu F. Alexandru.

Acesta a amintit că Biblioteca Batthyaneum, cu tot fondul de carte pe care îl deţinea, a intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, în baza Tratatului de la Trianon. Biblioteca deţine în prezent 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte; 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea; 609 – circa 70% din incunabulele existente în ţara noastră. ”Codex Aureus”, cu siguranţă cel mai celebru exponat, este apreciat, alături de ”Tezaurul Pietroasele”, printre cele mai scumpe pe care le deţine România, a menţionat politicianul liberal. 

Mai mult, a acuzat Radu F. Alexandru, statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care revendică retrocedarea Bibliotecii, cu întregul patrimoniu.

O altă acuzaţie a liberalilor este că, în cadrul aceleiaşi discuţii cu omologul lui de la Vatican, Vlad Alexandrescu a avansat propunerea organizării a două expoziţii la Roma, prima dintre acestea urmând să cuprindă piese din tezaurul ”Batthyaneum”. Iniţiativa ministrului Culturii referitoare la tezaurul ”Batthyaneum” încalcă prevederile H.G. 518/2004, după care bunurile care fac parte dintr-un litigiu aflat în justiţie nu pot fi exportate temporar în vederea organizării de expoziţii, expertize sau operaţiuni de restaurare, a mai precizat Radu F. Alexandru.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *