Ministrul care a sunat personal un contribuabil nedreptățit: ”A fost un gest spontan și o revoltă pe care am simțit-o vis a vis de un sistem care aducea probleme unei firme serioase”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 august 2016
  • Economie

Un contribuabil nedreptățit a fost sunat personal de ministrul de Finanțe, Anca Dragu, după ce un inspector ANAF a decis ca firma lui de IT nu mai poate face afaceri peste hotare.

Firma lui Valentin Radu, cu 50 de angajaţi, a fost puternic afectată după ce un inspector ANAF a decis că nu mai poate funcționa peste hotare. Totul a pornit de la un fond de investiţii care a băgat bani în compania lui şi despre care Fiscul a descoperit că are mici datorii la stat.

Din această cauză, firma lui Valentin Radu a fost considerată de ANAF drept una care are riscul de a deveni restanţier. Situaţia a durat aproape opt săptămâni, timp în care a fost pus să completeze din nou mult blamata declaraţie 088, iar activitatea companiei a fost blocată. În această perioadă, afacerile au scăzut cu aproape 80%, conform Digi24.

Ministrul de Finanțe l-a sunat pe acesta după ce a aflat de povestea lui prin intermediul mediului online.

Am văzut povestea online, am primit postarea lui de la un coleg, de la secretarul de stat Claudiu Vrânceanu, și de la vicepremierul Borc. Am citit povestea, m-a intrigat, nu este prima poveste de genul ăsta, din păcate, și l-am invitat la o discuție. Voiam să înțeleg mai bine prin ce trece o firmă, un start-up, firma mică, care trebuie să obțină codul de TVA”, a spus Anca Dragu.

Ea a precizat că soluția pentru problema lui Valentin Radu era modificarea ordinului privind declarația 088, care era deja în lucru.

D-nul Valentin Radu a confirmat că suntem pe calea cea bună și ieri a fost publicat ordinul cu noile reguli pentru acest formular 088”, a spus ministrul.

Lecția e să avem noi, ca autorități publice, consultări, transparență. Poate dacă acest ordin ar fi fost mai mult dezbătut nu s-ar fi ajuns la aceste abuzuri, aberații. Dacă ele se întâmplă, să le semnalăm, să stăm la masă cu mediul de afaceri. Scopul Ministerului Finanțelor, al ANAF, nu e să închidă firme, ci să sprijine mediul de afaceri”, a adăugat Anca Dragu.

Ministrul nu îl cunoștea pe Valentin Radu, însă s-a simțit revoltată de nedreptatea care i s-a comis.

Să fiu sinceră, l-am sunat și am spus: sunt Anca Dragu, am făcut și o pauză după ministrul de Finanțe, mă gândeam că poate omul nu mă crede, sau poate că nu e potrivit, dar a fost într-adevăr un gest spontan și o oarece revoltă pe care am simțit-o vis a vis de un sistem care aducea probleme unei firme serioase, unei firme care oferea locuri de muncă, unui bun contribuabil”, a arătat ministrul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *