Ministrul Agriculturii: În două săptămâni, România va putea exporta porci vii în celelalte state din UE

  • Adrian Marinescu
  • 15 septembrie 2016
  • Economie

România va putea exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene în aproximativ două săptămâni, după ce miercuri a fost votată trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, a declarat joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în maximum 15 zile de la aprobarea sa.

“Este înlăturarea unei bariere în calea comerţului, este foarte important. Colegii de la ANSVSA spun că, practic, de 70 de ani România nu a mai exportat porci vii”, a spus Irimescu, pentru News.ro.

Acesta afirmă că în perioada următoare vor fi cunoscute şi ţările care vor fi interesate să importe porci vii din România şi în ce cantităţi.

“Este foarte posibil să vedem cum România devine exportator important de porci”, a mai spus Irimescu.

România nu a putut exporta nici porci vii, dar nici carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, la câteva ferme din judeţul Timiş.

După aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, Comisia a prelungit până la 31 decembrie 2009 interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, pe motiv că pesta porcină nu era ţinută sub control.

Ulterior, în decembrie 2009, li s-a permis unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să exporte în UE produse din carne de porc provenită din zonele oficial libere de pesta porcină clasică.

 “S-a interzis şi ulterior s-a reînceput vaccinarea împotriva pestei porcine şi a fost o mare eroare, pentru că asta ne-a prelungit tot procesul (de negociere cu Comisia Europeană, n.r.). Practic, noi dacă nu am mai fi vaccinat până în 2008, noi am fi scăpat mai demult de problema pestei porcine”, a mai spus Irimescu.

Ministrul a menţionat că şi Spania a trecut printr-un proces similar.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *