Ultimele Știri

Ministerul Educaţiei schimbă metodologia examenului de definitivat pentru profesori

profesori-examen

Examenul pentru definitivat al cadrelor didactice va fi organizat în aprilie pentru a descongestiona programul cadrelor didactice în timpul vacanţei de vară, iar inspecţia la clasă, care va fi etapă eliminatorie, va viza, în plus faţă de sesiunile anterioare, evaluarea portofoliului profesional personal al profesorului, anunţă oficalii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a schimbat metodologia de organizare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2017, iar una dintre noutăţi este data de desfăşurare a probei scrise.

„Din dorinţa de a descongestiona programul cadrelor didactice în timpul vacanţei de vară, Ministerul Educaţiei a stabilit ca această probă să aibă loc în data de 20 aprilie 2017. Susţinerea propriu-zisă va fi precedată de o etapă eliminatorie care constă în două inspecţii de specialitate la clasă şi, în plus faţă de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal”, precizează oficialii ministerului.

Prin excepţie, cadrele didactice aflate în anul şcolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii, respectiv inspecţiile şi evaluarea portofoliului, urmând ca proba scrisă să fie susţinută în sesiunea 2018, după finalizarea stagiului de practică de un an.

Pentru a putea susţine proba scrisă, pe lângă condiţiile privind vechimea efectivă de predare şi calificativul „Bine” sau „Foarte bine” – condiţii care se menţin din sesiunile anterioare – candidaţii trebuie să îndeplinească şi criteriul mediei. Mai exact, media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu trebuie să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective. Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.

O noutate esenţială este şi simplificarea probei scrise, de la trei la două subiecte. Un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului, cu o pondere de 60%, iar celălalt subiect pe metodica predării specialităţii, cu o pondere de 30%, diferenţa de 10% din punctaj fiind acordată din oficiu.

Portofoliul profesional evaluează nivelul de competenţă didactică, cu accent pe adaptarea pregătirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate. Portofoliul este alcătuit de fiecare candidat pe parcursul unui semestru, pentru una din clasele/grupele din norma didactică la care îşi desfăşoară activitatea, cu respectarea precizărilor formulate în programa de pedagogie şi a elementelor de psihologie şcolară în vigoare, corespunzătoare funcţiei didactice ocupate.

Un alt element de noutate îl constituie eliminarea obligaţiei de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de înscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unităţii de învăţământ unde sunt încadraţi candidaţii. Aceştia vor ataşa la dosar şi adeverinţa privind calificativul obţinut pentru anul şcolar precedent anului în care susţin proba scrisă.

Comentarii prin Facebook

5 Comentarii on Ministerul Educaţiei schimbă metodologia examenului de definitivat pentru profesori

 1. Daca au trecut cei 6 ani de vechime(iar acesta vechime luata acum in calcul de cand ai luat examenul de DPPD la catedra)in care se preciza ca ai dreptul sa dai doar de 3 ori,acum a ramas valabil?
  Se auzea ca sar vorbi la minister(asta am aflat acu 3ani de la inspectoarea mea de disciplina)ca profesorii care au dat definitivatu de 3 ori si nu au luat examenul li se va mai acorda inca o data sa mai dea examenu.
  Eu totusi zic ca este o prostie sa lasi profesorul sa dea doar de 3 ori examenul de definitivat si nota la definitivat sa urcat de la 6 la 8 pe cand la politie oare nu ar fi trebuit sa fie si la ei tot la fel o lege(aici cum de se poate sa dai examen si dupa 6ani?)
  Pina la urma daca aveai doua facultati puteai sa dai de 3 ori la disciplina de la prima facultate iar daca pica cele 3examene puteai sa dai din nou inca de 3 ori pe disciplina de la cealalta facultate.Acum nu se mai poate. Chiar daca ai master tot nu te mai lasa sa dai. Pina acum domnii ministri ai educatiei nu au putut sa faca media si la examenul de definitivat cum se face la titularizare!? Abia acum v-ati trezit dupa ce dam atatea examene si nici de invatat nu avem timp si mai facem si atatea inspectii la clasa ( 4ore la prima inspecti plus inca 4 ore pentru a doua inspectie, parca 2 ore nu ar fi de ajuns sau hai sa zicem 4, dar nu 2 inspectii a 8 ore plus ca acea nota nu ma avantaja deloc si saracu inspector-metodist mai face si naveta sa vina sa te asiste iar,daca era iarna si aveai inspectie se mai nimerea si cate o troiana in care te punea sa anulezi inspectia si sa o fixezi in alta zi cand ar fi mai bine.
  Cine a format astfel invatamantul acesta? Va intrebati de ce pleaca profesorii? Mai puneti-va intrebarea aceasta si cautati bine raspunsul. Puneti-va picioarele in apa rece si judecati la rece.
  Mai am o intrebare: Cu ce nota ati luat definitivatu? In ce perioada l-ati dat cand a fost nota 6 sau cand a fost nota 7 la examenul de definitivat domnilor ministri?
  Stiti cand se dadeau examenele pentru definitivat pe timpul raposatului Ceausescu?! Va spun tot eu -in septembrie ca era racoare, si puteai sa judeci si aveai timp sa inveti.
  Mai dati timpul inapoi si vedeti cand sau luat note mari si cum/cand sau dat examenele.
  Analizati domnilor ministri, analizati. De aceea saracii profesori raman doar debutanti calificati si nu pot sa dea mai departe deoarece nu li se mai acorda sanse.
  Analizati domnilor ministri, analizati ca daca nu se va isca o rascoala.

 2. Nu vreau sa cred ca acest comentariu este scris de un cadru didactic.

  • NU ÎNDRĂZNESC SĂ ÎNTREB CINE A SCRIS MESAJUL LA CARE AȚI COMENTAT.:)))) TRAG SPERANȚĂ CĂ NU ARE NICIO LEGĂTURĂ CU SISTEMUL…( DE ACEEA AM COMENTAT AICI ȘI NU ACOLO). 🙂

 3. Foarte adevarat! Unde mai punem ca daca un director mai este si numit politic…si pune piedica unora de la care nu are nimic de castigat! Un ssistem care s-a degadat cu totul! Rusine celor care sustin totusi acei directori cu toate ca li s-a adus la cunostinta mizeriile ce se intampla ….si cu toate astea e trecuta cu vederea….. Da intradevar……directori care au luat la def nota 6! Caz in Judetul Iasi

 4. Doamnelor ” Mirela si Gabriela” vad ca nu sunteti deacord ca un profesor nu are timp sa invete si ca draga doamne ministerul nu a greșit cu nimic.
  Puteti sa spuneti unde lucrati:
  La gimnaziu sau la liceu?
  Daca lucrati la liceu cred ca nu lucrati la un liceu tehnologic ca atunci ati sti foarte bine ca nu este timp de invatat pentru un profesor/maistru.
  Daca dumneavoastra anul trecut ati terminat scoala si ati intrat in vacanta exact pe 24.06.2016, ei, ar trebui sa stiti ca elevii claselor a IX, X si a XI-a au terminat scoala pe 8 iulie iar clasele profesionale daca nu ma insel pe 19.08.2016 deoarece se face practica.
  Apropo cand a fost examenul de titularizare-13.iulie2016
  Cand se poate invata pentru titularizare iar examenul de dfinitivat care daca imi aduc bine aminte a fost pe data de 4 august?!

  Ce mai spuneti doamnelor?!
  A si inca ceva ati putut invata pe caldura aceea torida?!
  Tineti acum si cu ministerul?
  Va luat in considerare nota de la inspectie?!- Nu😒
  Tot sunteti de acord cu ei?
  Puteti lua nota 8 nu prea cred pentru cineva care trebuie sa mai mearga la scola langa elevi facand practica.
  Totusi ar trebui sa mai scada nota nu draga doamne ei au luat definitivatu cand a fost cu nota 6 sau 7 iar in ziua de azi sa ne zbatem pentru nota 8 de trecere.
  Ganditi si dumneavoastra.
  Sau si dumneavoastra ati dat cand a fost nota 6/7 la definitivat?!
  Nu mai tineti cu ei atata ca numai papagalu e de ei. Daca se poate vacanta cat mai multa,zile libere cat mai multe iar de facut mai putin iar noi murim de foame.
  A inca ceva de ce nu le trece prin cap ca sa se poata face contestatia atat prin prezenta cat si on-line? Stiti cati bani cheltuie un profesor numai ca sa dea un examen care se da la judet si vine din x oras + daca stii ca ai scris de mai mult si ai vazut ca ei o nota care te pune sa mai faci un drum pina la judet din nou? Problema e urmatoarea daca am un caz problema in familie sau pot sa fiu la un spital si nu ma pot deplasa nu este asa ca nu pot depune contestatie?! Atunci de ce nu fac on-line ca sa depuna contestatie toti care au probleme si sa nu mai cheltuim atatia bani pe transport? Se poate gandi ministrii la asa ceva?! Doar salaru il iau nu-i asa?
  Haideti ganditiva ca nu cred ca zic nimic rau.
  O seara buna si Dumnezeu sa ne lumineze.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*