Ministerul Culturii a făcut public proiectul prin care sunt introduse taxe noi pentru televiziuni, cinematografe şi furnizorii de telefonie. Prețurile biletelor ar putea crește

  • Nicoleta Ungureanu
  • 29 august 2016
  • Cultură

Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia, prin intermediul acestuia urmând să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, cinematografe şi furnizorii de telefonie, conform Mediafax.

Potrivit noului proiect, contribuţia de 1% va fi aplicată tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, informează Ministerul Culturii.

“Colectarea unei contribuţii de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibră optică sau fire telefonice, prin satelit, precum şi prin aplicaţii care utilizează internetul” se arată la articolul 13 al noii Ordonanţe pregătită de Corina Şuteu.

Biletele la cinematograf ar putea să se scumpească, în condiţiile în care odonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

“Colectarea unei contribuţii de 5% din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, de orice gen şi pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaţii destinate vizionării cu public; obligaţia de plată revine exploatanţilor care asigură minimum 20% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti. În cazul exploatanţilor care nu asigură cota de 20% prevăzută, contribuţia la Fond va fi de 9% din încasări;”, se arată în ordonanţa ministerului Culturii.

De asemenea, furnizorii de servicii de internet și telefonie mobilă vor avea contribuţii de 1% din încasările lunare realizate, contribuţie care se adaugă preţul pentru serviciile oferite.

Proiectul prevede și o taxare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Aici este vorba însă de o dublă taxare: 2%, vor merge la Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc, în plus fiind prevăzută colectarea unei contribuţii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *