Ultimele Știri

Minerii îi comemorează, astăzi, pe cei uciși în timpul grevei de la Lupeni în 1929

Minerii din bazinele carbonifere ale țării îi comemorează, astăzi, pe minerii care au fost uciși în timpul luptelor stârnite din cauza grevei dintre 5-6 august 1929. Aceasta este amintită ca fiind prima acțiune unită de protest a muncitorilor români, din timpul crizei economice 1929-1933.

Protestatarii se luptau pentru condiții de viață mai bune, echipamente care să îi protejeze de pericole, salarii mai mari și acordarea unor facilități muncitorilor din subteran, precum și famiilor acestora. Greva s-a transformat într-o luptă, și astfel au fost uciși 20 de mineri și mulții alții au scăpat răniți.

De la acest moment marcant, ziua de 6 august s-a numit ”Ziua minerului”. Această zi îi comemorează nu numai pe cei uciși în timpul grevei de la Lupeni, din 1929, ci tototdată, îi comemorează pe toți mineerii uciși în timpul accidentelor de muncă.

În Oltenia, Ziua Minerului se va organiza pe 15 şi 16 august la iniţiativa unor sindicate miniere. Membrii sindicatului SME Oltenia le-au promis minerilor tichete în valoare de 700 lei, cu ocazia acestei sărbători. Până în momentul de față, nu este nimic sigur în legătură cu această promisiune, minerii neavând nici măcar zile libere de ziua lor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*