Ultimele Știri

Militarii ruşi din Siria au început să încarce echipamente în aeronave pentru a le transporta în Rusia

Ilyushin IL 76MD 90A rusia avion

Televiziunea rusă de stat a arătat marţi personal de la baza aeriană rusă Latakia, din Siria, care încărcau echipamente în aeronave de transport, pentru a le duce la Moscova, a doua zi după ce Vladimir Putin a ordonat începerea retragerii din ţara arabă, relatează Reuters.

Imaginile, preluate de la teleiziunea rusă de stat Rossiya 24, arată militari care încarcă echipamente la bordul lui Iliuşin-76.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că personalul tehnic a început să pregătească aeronavele pentru întoarcerea în Rusia.

Anunţul lui Vladimir Putin privind retragerea trupelor a luat prin surprindere o lume întreagă, iar speculaţiile privind motivul liderului de la Kremlin au început să curgă, printre ipotezele vehiculate numărându-se diferende între Moscova şi Damasc, fapt negat de regimul sirian, sau o tentativă de a-l determina pe Bashar al-Assad să accepte încetarea războiului.

Ministrul francez al apărării a declarat că forţele ruse au oprit, practic, atacurile asupra rebelilor moderaţi sirieni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele. La o întâlnire cu ministrul apărării şi cu cel de externe, Putin a afirmat că retragerea ar trebui să înceapă de marţi, la mai mult de cinci luni după ce a ordonat lansarea operaţiunii militare prin care şi-a sprijinit aliatul, pe preşedintele Bashar al-Assad.

“Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a spus Putin.

“Cred că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi Forţelor Armate ruse a fost, în ansamblu, îndeplinită. Cu participarea armatei ruse (…), forţele armate siriene şi forţele patriotice siriene au putut obţine o schimbare fundamentală a cursului luptei împotriva terorismului internaţional”, a adăugat liderul de la Kremlin.

“În concluzie, îi ordon ministrului apărării ca, începând de mâine (marţi – n.r.), să înceapă retragerii părţii principale a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană”, a anunţat el.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictul din Siria.

Liderul rus a lăsat, însă, să se înţeleagă că Moscova va menţine o prezenţă militară în ţara arabă: nu a stabilit un termen pentru încheierea retragerii. Mai mult, a anunţat că forţele ruse vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin l-a sunat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a-l informa de decizia Moscovei.

La rândul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad a confirmat că Damascul şi Moscova au convenit asupra retragerii trupelor ruse, în concordanţă cu o “continuare a încetării ostilităţilor şi în concordanţă cu situaţia de pe teren”.

De asemenea, liderul de la Damasc a precizat că Rusia şi-a luat angajamentul să susţină în continuare Siria în lupta împotriva terorismului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*