Ultimele Știri

Miliardarul evreu George Soroș vrea să investească 1 miliard de dolari în Ucraina

soros George Soroș

Miliardarul american George Soroș a anunţat luni că este dispus să investească un miliard de dolari în Ucraina dacă ţările occidentale se angajează să ajute financiar această ţară, relatează France Presse.

„Ucraina apără Uniunea Europeană împotriva agresiunii ruse” şi susţinerea dezvoltării sale sale l-ar slăbi pe preşedintele rus Vladimir Putin, pledează Soros într-un interviu publicat luni de cotidianul economic austriac Der Standard.

Estimând nevoia unei asistenţe financiare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, bancherul american se declară pregătit să injecteze personal un miliard de dolari (aproximativ 922 de milioane de euro) în Ucraina, în special în „agricultură şi în proiecte de infrastructură”.

„Aceasta ar trebui să genereze profit”, de care să beneficieze fundaţia sa, şi nu el personal, susţine omul de afaceri de origine maghiară naturalizat american.

„Occidentul poate să ajute Ucraina în îmbunătăţirea atractivităţii sale pentru investitori”, insistă George Soros. „Ar trebui să existe o asigurare de risc politic. Aceasta ar putea lua forma unei finanţări de tip mezanin la dobânzi europene, foarte apropiate de zero”, adaugă miliardarul filantrop.

Ucraina este în pragul falimentului. Datoria sa publică este de aşteptat să ajungă la 94% din PIB în 2015, sub efectele combinate ale unei recesiuni economice profunde, ale unei devalorizări record a monedei naţionale şi ale conflictului armat din estul industrial, unde armata guvernamentală se confruntă cu rebeli proruşi înarmaţi.

O analiză a grupului de investiţii ucrainean ICU prevede o revenire la creşterea economică în 2017 în Ucraina şi o scădere de 7,6% din PIB în acest an.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*