Ultimele Știri

Mihnea Motoc: ”Este necesară o creștere a bugetului României pentru Apărare peste limita de 2% din PIB”

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat joi, la Palatul Victoria, că având în vedere viteza mare cu care Rusia se înarmează pe flancul de la Marea Neagră, este necesară o creștere a bugetului României pentru Apărare peste limita de 2% din PIB.

Mihnea Motoc declară că este nevoie de o creștere a bugetului României, în contextul înarmării rapide a Rusiei pe flancul de la Marea Neagră.

„Resimțim o anumită accelerare a calendarului de înzestrare cu tehnică modernă pentru flota rusă de la Marea Neagră. Răspunsul pe care îl are NATO la aceste dezvoltări nu este unul de a asigura paritatea cu acumulările respective, nu este unul care să intre într-o logică a escaladării. Este vorba de a articula un concept de apărare modern, care înseamnă prezență aliată avansată, foarte bine pregătită, antrenată în exerciții din ce în ce mai intense și capabilă să primească în timp util întăriri oportune și suficiente, identificate deja conform unor planuri aliate, care iarăși au evoluat foarte mult până la momentul Summitului de la Varșovia”, a spus ministrul Apărării Naționale, fiind întrebat dacă având în vedere viteza mare cu care Rusia se înarmează pe flancul de la Marea Neagră, este necesară o creștere a bugetului României pentru Apărare peste limita de 2% din PIB.

Cu toate acestea, ministru suține că păstrarea nivelului de 2% din PIB timp de un deceniu este un reper bun bun pentru ”ce avem nevoie în materie de înzestrare”.

„În plan național, nu cred că la ora actuală se impune să facem altceva decât ne-am propus în materie de înzestrare, conform așteptării ca începând de la anul și pentru un deceniu să avem alocat 2% pentru bugetul Apărării (…) Cred că a ajunge la 2% în 2017 și a menține (…) acest nivel timp de un deceniu este un reper bun pentru ceea ce avem nevoie în materie de înzestrare. Mai este de reliefat și un alt aspect, calitatea structurării bugetului Apărării. (…) Anul acesta am direcționat aproape o treime pentru înzestrare, ceea ce este peste recomandările NATO de structurare a bugetului și ceea ce ne creează o mare responsabilitate să achiziționăm exact acele echipamente critice pentru fiecare din categoriile noastre de forțe armate”, a spus Mihnea Motoc, în timpul unei declarații de presă susținută alături de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, privind angajamentele României în urma Summitului NATO de la Varșovia.

Totodată, Mihnea Motoc a detaliat programul de înzestrare al Armatei, având în vedere respectiva alocare bugetară de 2% din PIB.

„Programul de înzestrare este cel conturat prin programul ‘Armata 2027’, care arată exact ce vom face în toți acești ani, care sunt prioritățile noastre de înzestrare, pornind de la ipoteza că vom avea asigurată acea alocare bugetară de 2% pentru Apărare. Ce facem anul acesta este destul de clar (…) în liniile mari ale politicii de înzestrare (…) Un efort considerabil merge spre forțele navale, este vorba de modernizarea celor două fregate. Continuăm programul ‘Avion Multirol’, avem de efectuat plăți, avem de avansat cu pregătirea piloților și a personalului de suport pentru aparatele F16. Vom recepționa un prim lot de asemenea aparate, spre finalul lunii septembrie, și (…) revin la domeniul forțelor navale, pregătim achizițiile viitoare, prospectăm piața ca să spun așa în privința achiziționării unor corvete multirol”, a explicat Motoc.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*