Ultimele Știri

Mihail Saakașvili a fost propus ca guvernator al regiunii Odesa

Mihail Saakashvili

Guvernul de la Kiev i-a solicitat președintelui Petro Poroșenko, să-l numească pe fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, în funcția de guvernator al regiunii Odesa din sud-vestul Ucrainei.

Șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, Valerii Cealîi, a confirmat că președintele Petro Poroșenko a primit o solicitare de numire a lui Mihail Saakashvili în funcțieade guvernator în una dintre regiunile cele mai fierbinți din Ucraina.

Mai multe explozii s-au produs în ultimele săptămâni în orașul Odesa, iar autoritățile ucrainene sunt precaute cu securitatea în această regiune vizată de separatiști.

Să nu uităm că aproximativ 100.000 de români locuiesc în această regiunea, care au fost supuți unei deznaționalizări continue atât în timpul sovieticilor, cât și a Ucrainei moderne.

La 15 februarie, Mihail Saakashvili a fost numit la conducerea Consiliului consultativ internațional pentru reforme, organism însărcinat cu elaborarea de propuneri pentru implementarea de reforme în Ucraina.  

Petro Porosenko a numit mai mulți străini în posturi de conducere în Ucraina, precum americanca Natalie Jaresko, cofondatoare si directoarea fondului de investiții Horizon Capital, lituanianul Aivaras Abromavicius, directorul fondului de investiții suedez East Capital, care au fost numiți ministru al Finantelor și, respectiv, al Economiei, după ce au fost naturalizați printr-un decret special. 

Mihail Saakashvili, un avocat care a studiat în Statele Unite, a fost președinte al Georgiei în perioada 2004-2013. 

El a venit la putere în Gerogia în urma „revoluției trandafirilor”, o mobilizare populară care a dus la îndepărtarea de la putere a fostului președinte și ministru sovietic de Externe Eduard Sevarnadze și a conferit acestei țări din Caucaz o perspectivă prooccidentală, europeană și atlantică, dar popularitatea sa s-a erodat în timp, din cauza unor acuzații de abatere de la normele democratice, dificultăților economice și războiului cu Rusia din 2008.  În prezent, el este inculpat în Georgia pentru abuz de putere.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*