Ultimele Știri

Mici diferențe între planul de pace în Ucraina al lui Merkel și Hollande față de cel al lui Putin

merkel hollande porosenko razboiul din ucraina

Angela Merkel și Francois Hollande și-au luat angajamentul de a rezolva conflictul din estul Ucrainei, însă nu vor să supere prea mult Rusia. După ce aseară i-au prezentat lui Petro Poroșenko planul lor de pace, cancelarul german și președintele francez sunt așteptați, astăzi, la Kremlin pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte soluția oferită de aceștia, care nu este tocmai favorabilă Ucrainei.

Noul plan de pace definit de urgență de înalți funcționari ai guvernelor german, francez, ucrainean și rus pe parcursul ultimelor zile se bazează pe respectarea acordurilui de pace de la Minsk, semnat în luna septembrie a anului precedent, însă unele aspecte angajează Ucraina să acorde un statut special pentru o serie de zone din Donbas, ceea ce ar însemna de fapt înghețarea conflictului din estul Ucrainei și crearea unei noi Transnistrii.

Documentul lui Merkel și Hollande prevede un armistiţiu şi schimbul de prizonieri, însă este adaptat la schimbările survenite în urma luptelor din ultima jumătate de an, astfel că separatiștii vor primi un teritoriu autonom mult mai mare, fiindcă din septembrie și până azi, aceștia au câștigat o suprafață de 1.500 km². Totuși această informaţie a fost dezmințită de către guvernul german la scurt timp după criticile apărute în presa internațională.

razboiul din ucraina

Conform Le Figaro, Francois Hollande a asigurat să această „nouă propunere privind soluționarea conflictului” garantează „integritatea teritorială a Ucrainei”, prevenind totodată Rusia că timpul trece și că „opțiunea diplomației nu poate fi extinsă la infinit”. 

Cu toate acestea, potrivit presei ruse, planul franco-german ia în considerare îngheţarea conflictului până la sfârşitul primăverii, cu condiţia ca rebelii să pună capăt ofensivei, iar această ofertă este de bun augur pentru Vladimir Putin, pentru că i-ar asigura același parcurs de contituire a unei noi Transnistrii sau Abhazie în Ucraina.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, afirma ieri că preşedintele francez şi cancelarul german au primit din partea liderului de la Kremlin o propunere de soluţionare a conflictului din Donbas, însă părţile evită să facă declaraţii în acest sens, astfel detaliile planului respectiv nu sunt cunoscute. 

Totuși unele surse diplomatice, arată că Vladimir Putin ar insista pe stabilirea unui dialog direct între Occident și separatiști, ceea ce le-ar oferi mai multa legitimitate.

„Acesta nu este un plan de pace. Este, mai degrabă, o foaie de parcurs pentru o nouă Transnistrie sau Abhazie în Ucraina, o încercare cinică de a evita toate angajamentele asumate de partea rusă în cadrul negocierilor de la Minsk”, a declarat diplomatul, sub protecţia anonimatului pentru agenția de presă Rador.

Chiar reacția nu tocmai pozitivă a președintelui ucrainean după întâlnirea cu cei doi șefi europeni a trădat soluțiile rezolvării conflictului militar din estul Ucrainei, care o avantajează pe Rusia mai mult decât pe Ucraina.

Presa ucraineană scrie că Poroșenko va accepta condițiile impuse de Merkel și Hollande numai pentru a evita înfrângerea militară și colapsul economic în Ucraina, fiindcă numai ieri Banca Centrală a trebuit să crească dobânda de intervenție de la 5,5% la 19,5% pentru a stăvili inflația, iar fiecare zi a războiului din est, costă Ucraina peste 8 milioane de dolari.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*