Mesajul unui profesor de excepţie: „Avem o țară plină de imbecili cu studii superioare, care nu știu că America e continent. Sunteți o generație aproape pierdută”

Un profesor de literatură engleză de la una dintre cele mai bune universități din România a hotărât ca, înainte de a ieși la pensie, să adreseze un mesaj destul de usturător studenților, încercând, pentru ultima dată, să “deschidă ochii digitali ai copiilor.”

Redăm îndemnul profesorului

“Pentru ce ați venit aici?

N-aș vrea să strig la voi, pentru că n-are sens, oricum n-o să mă înțelegeți. Nimeni nu are nevoie de voi aici, stând așa pe bănci, așteptând o minune și privind plictisiți înainte. Mergeți acasă, pentru că pierdeți timpul, vă pierdeți viața! Universitatea e un loc pentru învățat și nu aveți nici un drept să-l împuțiți cu lenevia voastră. Dacă vreți să învățați, sunteți bineveniți. Dacă nu, ieșiți afară, nimeni nu vă vrea aici.

Avem o țară plină de imbecili cu studii superioare, care nici măcar nu știu că America e continent, nu țară. Nu mai avem nevoie de fantome zombate care vin aici ca să-și ia o diplomă. Diploma aia poți s-o folosești doar atunci când se termină o anumită hârtie în casă. Nu vă mințiți pe voi înșivă: mai mult de jumătate dintre voi vor ajunge să lucreze la o fabrică sau într-un restaurant, pentru că sunteți lenoși și aroganți!

Sunteți o generație aproape pierdută. Nu vă interesează nimic, în afară de telefoane și laptop-uri și stomacurile voastre. Aveți o minte putrezită. Poate vă credeți mai inteligenți decât alții, poate câțiva dintre voi și sunt dar restul, restul sunteți toți la fel de mediocri. Pentru asta ați și venit aici – să acumulați cunoștințe, nu să putreziți în bănci!

Nu vă irosiți unica șansă de a ajunge cineva. În epoca contemporană, unde informația digitală deține puterea, iar mintea umană este folosită din ce în ce mai rar, voi puteți să luați puterea în mâinile voastre, dar fără voință și cunoștință, o veți pierde foarte rapid.

Eu nu vreau să vă țin morală pentru că știu cum e: să ți se țină morală când ești tânăr și simți că toată lumea e la picioarele tale. Am fost și eu pe acolo și mi-e familiar sentimentul dat – nu contează ce studii faci, contează să știi să te descurci. Dar nu e mereu așa și nimeni n-o să țină cont de sentimentele voastre interioare sau de cât de bine puteți juca cărți sau jocuri video atunci când o să vă angajeze. Cunoștințele vor fi pe primul loc, iar puterea fizică și înfățișarea pe-al doilea.

Părinții voștri nu vor trăi mereu, trebuie să realizați asta. Sunteți maturi și nu mai are rost să avem tabu-uri. Da, vor muri, și veți muri și voi. Dar ei, în comparație cu voi, vor lăsa ceva în urma lor, ceva cu care vor, cu care trebuie să se mândrească, și acel ceva sunteți voi. Dacă nu vreți să puneți mâna pe carte și să vă schimbați spre bine, să acumulați ceva ce, în comparație cu excesul de hormoni și prietenii de-o noapte, nu va dispărea niciodată, pentru voi, atunci faceți-o măcar pentru părinții voștri.

Faceți-o pentru acele persoane care au muncit toată viața lor pentru ca voi să aveți unde dormi, să aveți ce mânca și să-și permită acel computer în fața căruia vă pierdeți zilele și nopțile. Data viitoare când mergi la baie, privește în oglindă și întreabă-te dacă părinții tăi s-ar mândri cu așa odor. Eu nu.

Sper ca următoarea noastră întâlnire să aibă loc într-o bibliotecă, nu restaurant fast-food. Rămâneți cu bine.”

loading...

5 thoughts on “Mesajul unui profesor de excepţie: „Avem o țară plină de imbecili cu studii superioare, care nu știu că America e continent. Sunteți o generație aproape pierdută”

  1. Doamne cate pareri si de multe ori prea repede strise ca reactie la spusele omului. exprimarea in gandire este libera si personala. vad pareri impartite atat din partea studentilor cat si din partea celor care sunt de acord cu profesorul. In primul rand studentii ar trebui sa nu uite un lucru: profesorii au fost studenti, voi insa nu. asta inseamna ca au un pic mai mult drept decat voi sa-si exprime o parere, indiferent cum ar fi aceea. respectul in gandire si inclusiv in argumentare este de a accepta alte pareri a fi rostite, fara ca se le judeci. fiecare are o parere si faptul ca nu coincide cu a voastra nu inseamna ca este mai putin buna.
    asadar, cu scuzele de rigoare ca se lasa paragraful inceput prin asadar insa as vrea sa evitam engleza caci vorbim doar romana: nu inteleg care este problema. omul si-a exprimat parerea cu privire la cursul lui, ma indoiesc tare ca a generalizat, cei neavizati sigur nu s-au simtit atinsi, astfel incat sa provoace intentia voastra de generalizare in argumentare. dragi studenti, imi pare rau ca a-ti avut cursuri la care profesorul nu avea lucruri prea interesante de spus, imi pare rau ca cele de buna valoare au fost prea putine care instiga intradevar omul la gandire. pe de alta parte incetati sa va mai plangeti. toti care am terminat o facultate puteam sa spunem ca ponderea profesorilor de calitate este foarte redusa. so what… you blow your nose and you move on!!!!!!!!!!!!!!! scuze dar sinteam nevoia sa va scutur putin. am avut cursuri la care profesorul era fascinant de inteligent in schimb un foarte prost pedagog, nu avea deloc intonatie si tot ce spunea era atat de linear incat era imposibil sa te chinui sa ramai atent. INSA – nu mi-am permis niciodata sa scot telefonul si sa fiu lipsita de respect. omul acela a ajuns acolo, nu conteaza cum si cu ce pregatire. atata timp cat rolurile nu sunt invers ii sunt dator macar sa-l respect ca individ. dupa ce ai fost la un curs, incearca sa il frecventezi cat mai rar, astfel incat sa nu fie o lipsa de timp. stiu ca in primul an ai nevoie de prezenta sa fi admis la anumite examene insa incepand din anul al doilea poti face compromisuri pentru ce nu te intereseaza si la fel va face si profesorul. exita solutii. asadar, nimeni nu va obliga sa fiti acolo. niciodata nu o sa aveti materile pe care le doriti, va trebui sa invatati multe alte lucruri intre timp, pe langa, insa asta este.
    Sincer, cand esti tanar perspectiva este limitata – nu ca nu sunteti capabili insa trebuie sa mai avansezi un pic sa capatati perspectiva – nimic nu este o pierdere in viata. tot ceea ce faci te defineste ca persoana. nu-ti place cursul, incearca sa ai prezenta minima si treci mai departe, nu mai insista, nu te enerva si-ti irosi energia pe care o poti investi in alte lucruri. haideti sa lasam scuzele la o parte – incompetenta sau competenta unui profesor nu o sa va defineasca pe voi ca persoanele care sunteti si cele care o sa deveniti. a fi om implinit cu studii superioare inseamna si sa dobandesti studiile vietii, asta inseamna multe calitati, pe care cei care pur si simplu deschis telefoanele nu prea le arata. omul se desavarseste prin ce face, nu numai prin ce spune si asta este in fiecare clipa a vietii noastre, nu numai intr-un moment.
    dragi studenti – ideea este ca desavarsirea unui om nu consta in a raspunde impertinent ci consta a deschide ochii si urechile. viata se intampla in fiecare moment in jurul nostru si ar fi pacat sa nu profitati la maxim de tot ce va ofera. ar trebui de fapt sa fie un bun exercitiu pentru viata – din pacate nici la viitoarea voastra cariera nu o sa faceti intotdeauna lucruri placute, insa o sa vedeti cum reactionati cand va veti confrunta cu situatiile respective. pana atunci o sa mai spun inca odata – blow your nose and move on. nimanui nu-i pasa de asta mai tarziu. nici pe tine nu te va afecta ca individ, cateva cursuri, insa te va putea afecta din perspectiva persoane desavarsite atat material cat mai ales spiritual si moral.

  2. Tinerii nu au ajuns singuri așa! Așa au fost crescuți, de părinții aceia care vor să se mândrească cu copiii lor. Nu avea dreptate întru totul. Nu numai tinerii sunt vinovați. Cu drag!

  3. Domnul profesor parcă mi-a citit gândurile. Generația aceasta este pierdută, fără speranțe pentru prezent dar, mai ales, pentru viitor. Tinerii aceștia sunt produsul timpului și a țării în care trăiesc. Și pentru asta suntem cu toții vinovați:politicienii care ne-au condus, organele de forță care nu si-au făcut datoria și, mai ales, noi toți, cei care prin pasivitate, generată de lașitate, indiferență, lene,prostie, sau orice altceva, am permis să se ajungă aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *