Ultimele Știri

Mesajul transmis de senatori uneia dintre cele mai mari bănci din România: Parlamentul nu poate fi abordat într-o manieră comercială

senat

Senatorii îi trimit pe oficialii uneia dintre cele mai mari bănci din România să se adreseze Ministerului Finanțelor pe tema Legii dării în plată și să nu vină la Parlament cu notificări pe această temă, deoarece „Parlamentul nu poate fi abordat într-o manieră comercială”.

Raiffeisen Bank Internațional, acționarul majoritar al Raiffeisen Bank România, care a reclamat că și-a redus profitul în România din cauza Legii dării în plată – inițiată ți aprobată de Parlament – care permite predarea locuinței în schimbul închiderii creditului, cere autorităților române să accepte negocieri „pe teren neutru” până pe 30 septembrie pentru reanalizarea acestei legi din cauza căreia consideră că investițiile i-au fost grav prejudiciate, conform profit.ro.

Senatorii transmit însă că Legea incriminată nu distinge între capitalul străin și cel autohton și nu încalcă Tratatul de protejare a investițiilor cu Austria.

Austriecii au condamnat conduita României, în condițiile în care băncile s-au opus vehement adoptării acestei legi, și au invocat Tratatul dintre România și Austria pentru protejarea investițiilor, semnat în 1996. Senatorii susțin însă că prin adoptarea unei legi, România nu a încălcat și nici nu a intenționat să încalce Tratatul de protejare a investițiilor încheiat în 1997 cu Austria, că Legea dării în plată nu face distincție între capitalul străin și cel autohton

De asemenea. austriecii reclamă în special faptul că darea în plată se aplică și pentru creditele în derulare, nu doar pentru cele contractate după 13 mai, când a intrat în vigoare, potrivit unui document publicat de Profit.ro la începutul lunii septembrie.

Senatorii au răspuns austriecilor arătând că Ministerul de Finanțe are competența să soluționeze astfel de notificări, iar parlamentarii pot doar analiza proiecte de acte normativ.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*