Ultimele Știri

Merkel acuză Rusia: Creează dificultăți pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel crede că Rusia antrenează greutăți țărilor est-europene care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, printre care și Republica Moldova.

Într-un interviu acordat cotidianului conservator Die Welt, Merkel i-a reproșat, din nou, președintelui rus Vladimir Putin că stă în calea țărilor est-europene, care doresc să se alăture Uniunii Europene, respectiv Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

„Moldova, Georgia şi Ucraina sunt trei ţări din vecinătatea noastră, la est, care au semnat în mod suveran un acord de asociere cu Uniunea Europeană, însă Rusia cauzează dificultăţi acestor trei ţări”, a subliniat Merkel în cadrul interviului.

Printre exemplele enumerate de liderul de la Berlin s-au regăsit binecunoscutele „conflicte înghețate” create de Rusia în regiunile separatiste Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, precum și în estul Ucrainei.

„Sunt convinsă că un răspuns european colectiv dat Rusiei este răspunsul corect. Faptul că Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei nu trebuie să rămână fără urmări”, a adăugat cancelarul german.

Deasemenea, Merkel a acuzat Moscova că încearcă să le facă dependente economic și politic de Rusia pe țările balcanice, câștigând astfel influență în zonă, dupa ce Vladimir Putin a renunțat la înființarea gazoductului pe sub Marea Neagră „South Stream” și a anunțat inițierea unui proiect similar, care va face legatură între Federația Rusă și Turcia, înaintând pănă la granița cu Grecia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*