Ultimele Știri

Meleşcanu şi-a dat demisia

Teodor Meleşcanu îşi dă demisia în urma dezastrului care a avut loc în diaspora la alegerile prezidenţiale din turul II. Zeci de mii de români au fost umiliţi şi au fost nevoiţi să stea la cozi interminabile pentru aşi putea exercita dreptul de vot.

La Torino şi Paris, românii veniţi la vot au fost bătuţi şi gazaţi cu gaz lacrimogen de forţele de ordine italiene şi franceze.

„Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi depun, la şedinţa de Guvern de azi, mandatul de ministru de Externe”, a anunţat Meleşcanu.

„Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior, au fost şi excepţii”, a mai adăgat acesta.

„Am preluat conducerea MAE la 10 noiembrie, cu 5 zile înainte de al doilea tur de vot. Obiectivul meu a fost ca, în timpul rămas, să aducem condiţiile de vot la un nivel cât mai apropiat de nevoile cetăţenilor. La nivelul conducerii MAE, eu şi colegii din conducere, ne-am deplasat în ziua votului în toate secţiile în care au fost dificultăţi.

Singurul lucru pe care nu l-am reuşit a fost suplimentarea secţiilor de votare, deşi am soliciatat BEC-ului. Am organizat turul 2 de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate. Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior. Au fost şi excepţii, pe care le regretăm: Paris, Londra, Torino, Munchen şi altele.

În mod cu totul regretabil, în unele cazuri au fost şi incidente care au necesitat intervenţia forţelor locale de ordine. Regret aceste disfuncţionalităţi din turul 2 şi îmi cer scuze public tuturor cetăţenilor români. Consider că responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.

Vreau să mulţumesc colegilor din MAE pentru implicarea responsabilă în organizarea procesului electoral din străinătate. Rămâne, însă, un fapt, că nu toţi cetăţenii români din străinătate şi-au putut exercita dreptul de vot. Şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi depun, la şedinţa de Guvern de azi, mandatul de ministru de Externe.

Nimeni nu a fost împiedicat să-şi exercite dreptul de vot de către nimeni. Când au apărut incidente care nu aveau nimic de-a face cu votul, autorităţile au acţionat conform propriilor legi. Succesorul meu va preluat mandatul, care va fi acceptat de către premier, dacă va accepta depunerea mandatului de către mine.

Faptul că numărul de români care a votat e record mondial absolut pentru România dovedeşte că toţi şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a votului electoral. Nu ştiu să se fi închis vreo secţie de votare înainte de ora locală 21:00. Cinci zile am condus o echipă, dar sunt mândru de ea. Responsabilitatea, deocamdată, mi-o asum eu. Pentru alţii nu pot să vorbesc.”, a declarat Teodor Meleşcanu.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*