Mediul afacerilor, în declin: Peste 100.000 de companii din România au intrat în insolvență în ultimii 5 ani

  • Nicoleta Ungureanu
  • 24 august 2016
  • Economie

Mediul de afaceri din România a pierdut în ultimii cinci ani aproximativ 13% din companiile cu venituri mari. Peste 100.000 de companii au intrat în insolvență în ultimii 5 ani, reprezentând aproximativ 16% din totalul companiilor înregistrate în România, conform Profit.ro.

Din cele 100.000 de companii intrate în insolvență, 2.933 dintre aceste firme au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.

Media incidenței insolvențelor la 1.000 de companii active, în cazul României, între 2011-2015, a fost de 40 companii insolvente, de aproape 4 ori peste nivelul Europei Centrale și de Est, în condițiile în care România a fost tot timpul în primele trei țări din regiune din acest punct de vedere.

Vestea proastă este că doar 2%-3% dintre companiile insolvente din România se reorganizează cu succes, de aproape zece ori mai puțin decât media țărilor dezvoltate din UE.

Economia națională este puternic afectată de acest fenomen aflat în plină desfășurare. Conform estimărilor Comisiei Europene, nivelul PIB potențial al României pentru 2011-2015 a avut o medie de 3%, sub nivelul de 5% înregistrat înaintea impactului crizei financiare.

Pierderile financiare (datorii care depășesc nivelul activelor fixe) cauzate de firmele care au intrat în insolvență în primul semestru al acestui an au scăzut cu 56%, în timp ce pierderile sociale (numărul locurilor de muncă pierdute) s-au diminuat cu 12%, informează Profit.ro

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *