Medicii din România, epuizați din cauza suprasolicitării! 78% au ture de până la 33 de ore

Medicii din România au ajuns să fie suprasolicitați din cauza gărzilor, o treime dintre aceștia fiind nevoiți să-și prelungească turele până la 33 de ore. Acest lucru ar putea afecta grav calitatea serviciilor medicale, conform unui studiu realizat de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

La acest studiu au participat peste 1.000 de oameni, care au prezentat un grad ridicat de oboseală, din cauza suprasolicitării în urma turelor prelungite până la peste 24 de ore.

Noul studiu s-a realiozat în contextul în care Ministerul Sănătății a refuzat în mod sistematic modificarea Regulamentului de gărzi în sensul respectării legislației muncii, toți miniștrii dovedindu-se până acum indiferenți atât la argumentele juridice cât și la dovezile științifice prezentate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, conform acesteia.

Din prelucrarea primară a răspunsurilor au rezultat următoarele informații importante pentru problema timpului de lucru al medicilor, conform mișcareaderezistență.ro:

• Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru și orele de gardă) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenți au muncit continuu mai mult de 33 de ore).

• Medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale; 33,7% dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

• 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorită actualului program de gărzi, aceasta riscând să afecteze implicit și calitatea serviciilor medicale.

• Aproximativ 32% dintre medici au indicat faptul că actuala formă de organizarea a gărzilor are un impact negativ direct asupra calității serviciilor medicale (21,5% dintre respondenți indicând ca efect creșterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *