Ultimele Știri

Medicamente interzise în alte țări pot fi cumpărate din farmaciile românești

Medicamente interzise în alte ţări sunt vândute la liber în farmaciile din România. Sute de medicamente de la noi au la bază substanţe care au fost scoase de pe alte pieţe ori sunt supuse unui control strict.

Tratamente foarte populare, precum aspirina sau algocalminul sunt puse la vânzare. Până acum, în România, niciunul din mai marii Sănătăţii nu şi-a asumat scoaterea din uz a unui medicament. Foarte rar, s-a renunţat la un medicament doar când a vrut producătorul sau când a fost complet interzis în toată Europa.

În România se poate cumpăra ușor un medicament interzis în patru ţări şi cu regim strict în altele. În toată lumea sunt 85 de astfel de substanţe scoase de pe piaţă sau cu restricţii severe la prescriere.

30 dintre substanţele cu probleme se găsesc şi în România. Nu doar că nu au regim special, dar unele dintre medicamente sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate între 50 şi sută la sută. Vorbim despre 166 de medicamente în a căror componenţă intră 10 dintre substanţele vizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De exemplu, acidul acetilsalicilic din aspirină a fost interzis în Serbia în anul 2005. Tot atunci, sârbii au restricţionat metamizolul, cunoscut la noi ca algocalmin, interzis în Franţa din 2006. În România, ele pot fi prescrise chiar şi copiilor.

România nu a scos de pe piaţă niciun tratament şi nu a modificat vreun prospect ca urmare a unor studii interne, ci doar la presiunea organismelor internaţionale. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*