Ultimele Știri

MATERIALE RADIOACTIVE ‘extrem de periculoase’, furate: ‘Ne temem că ar putea ajunge în mâinile teroriștilor ISIS

isismustard

Autorităţile irakiene caută intens de trei luni materiale radioactive „extrem de periculoase” furate dintr-un depozit, serviciile de securitate fiind preocupate că substanţele ar putea ajunge la organizaţia teroristă Stat Islamic, conform unor documente obţinute de agenţia Reuters.

O cantitate de iridiu 192 stocată într-o ladă specială de dimensiunile unui calculator portabil a dispărut în noiembrie 2015 dintr-un depozit situat în oraşul irakian Basra, arată un document obţinut de Reuters.

Surse guvernamentale irakiene au confirmat informaţiile sub protecţia anonimatului. Compania Weatherford, cu sediul în oraşul american Houston, a refuzat să comenteze informaţiile.

Materialele radioactive erau stocate într-un depozit al companiei americane Weatherford, activă în domeniul petrolului.

Materialele, folosite pentru teste cu raza gamma în prospecţiuni petroliere, aparţineau companiei turce SGS, cu sediul în Istanbul.

Un document datat 30 noiembrie 2015 arată că Centrul irakian pentru Prevenţia Radiaţiilor era foarte preocupat de „furtul substanţelor radioactive extrem de periculoase”.

Un oficial din cadrul Ministerului irakian al Mediului a declarat, sub protecţia anonimatului, că este vorba de 10 grame de iridiu 192, sub formă de capsule.

Materialele sunt încadrate în categoria a doua de periculozitate, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), putând provoca boli grave sau chiar decesul imediat al unei persoane care s-ar expune câteva ore.

Serviciile de securitate irakiene caută intens substanţa dispărută, iar agenţiile occidentale de spionaj se tem că organizaţia teroristă Stat Islamic le-ar putea folosi pentru crearea unei bombe radiologice, un dispozitiv exploziv care poate contamina radioactiv zone vaste.

„Ne temem că aceste substanţe ar putea ajunge în mâinile militanţilor Daesh” (acronimul arab al reţelei Stat Islamic – n.red.), a declarat un oficial guvernamental irakian.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un „califat”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*