Ultimele Știri

„Măsuri de urgenţă” luate de Rusia după doborârea avionului său de către Turcia

vladimir putin

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marţi un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian.

Crucişătorul lansator de rachete Moskva a fost transferat de Rusia în largul oraşului sirian Latakia, pentru a distruge toate ţintele aeriene posibile, în urma doborârii unui bombardier rus Su-24, marţi, de aviaţia turcă, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de Sputnik.

UPDATE: Rusia îşi transferă sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf la baza Hmeymim din Siria

Rusia îşi va transfera sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf la baza aeriană Hmeymim din Siria, după ce aviaţia turcă a doborât marţi un bombardier rus, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţia TASS în pagina online.

Sistemul de rachete antiaeriene S-400 va fi adus la baza Hmeymim, la decizia comandantului suprem (preşedintele rus Vladimir Putin)”, a declarat Şoigu.

Ministerul rus al Apărării a luat deja o serie de măsuri în replică la distrugerea bombardierului Su-24 în Siria, în special prin transferarea la Latakia a crucişătorului Moskva, a declarat Şoigu.

„Am luat măsuri de primă urgenţă. Rog toate persoanele implicate să înceapă executarea lor fără întârziere. Statul Major General a luat deja mai multe măsuri”, a adăugat ministrul.

Crucişătorul Moskva, care dispune de o variantă navală a sistemului de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune S-300, este capabil să distrugă orice ţintă potenţială din aer, a precizat el.

„Crucişătorul de rachete ghidate Moskva, dotat cu sistemul antiaerian S-300F Fort, a luat poziţie în largul coastelor din Latakia. Sistemele sale de avertizare timpurie şi de apărare antiaeriană vor oferi o susţinere adecvată elementelor din cadrul Forţelor Aerospaţiale ruse din Siria”, a subliniat ministrul Apărării.

Autorităţile ruse anunţaseră anterior că avioane de luptă vor însoţi toate misiunile Moscovei împotriva obiectivelor grupării Stat Islamic din Siria. Înainte ca avionul rus să fie doborât marţi de aviaţia turcă, bombardierele ruse efectuau misiuni fără susţinere aeriană.

Crucişătorul Moskva este o navă de război cu greutatea de 11.500 de tone şi lungimea de 186 de metri, care face parte din Flota rusă de la Marea Neagră. Pe lângă rachete antinavă, mortiere antisubmarin şi torpile, acesta dispune de 64 de rachete Fort, versiunea navală a sistemului de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune S-300. Rachetele pot atinge ţinte aflate pe o rază de până la 150 de kilometri, suficient pentru a acoperi tot sudul Turciei din Latakia, precizează Russia Today.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un bombardier rus de tip Su-24M, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine, fără dovezi, că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar unul dintre ei a fost împuşcat mortal de insurgenţi de la sol.

Ministerul rus al Apărării a suspendat contactele militare cu Ankara din cauza doborârii avionului, preşedintele Vladimir Putin apreciind că Rusia a fost „înjunghiată în spate” de Turcia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*