Ultimele Știri

Master Planul General pentru Transport: modernizarea a 4.000 km de cale ferată în perioada 2015-2030

Robert Dobre, consilier superior în Ministerul Transporturilor a declarat că modernizarea a 4.000 km de cale ferată în perioada 2015-2030, propusă în Master Planul General pentru Transport, ar putea fi considerată o mare schimbare în comparație cu trecutul României, însă cu toate acestea, nu este suficient.

Consilierul afirmă că deși reabilitarea căilor ferate este o problemă foarte mare, aceasta nu este singurul aspect îngrijorător al transportului feroviar.

„Reabilitarea căilor ferate este o problemă foarte mare, dar nu singura a transportului feroviar. De multe ori am zis că infrastructura, calea de rulare este problema transportului feroviar. Ne dăm seama însă când avem două căi ferate reabilitate că trecem la un alt nivel, la problema materialului rulant. Şi pe Bucureşti-Constanţa, unde vorbim de o cale ferată modernizată, avem deja această problemă, pentru elementele de tracţiune şi pentru vagoane. Deja trebuie să anticipăm următorii paşi, lucru pe care Master Planul l-a făcut. Vorbim de reabilitarea a 4.000 de km de cale ferată, ceea ce este foarte mult, dacă privim în urmă, dar nu este însă suficient”.

De asemenea, Robert Dobre, a menționat că din partea Comisiei Europene nu a mai primit niciun comentariu, privind Master Planul General, și că pentru prima dată, Comisia este de acord cu acesta.

„Au mai fost nişte clarificări pe care le-am făcut în şedinţa tehnică din 1 iulie. Pentru prima dată, Comisia Europeană a spus că nu mai are niciun comentariu (referitor la Master Plan – n.r.). În fond nu va fi o aprobare a Master Planului, CE va spune că nu mai are nicio observaţie, deci că suntem eligibili pentru fondurile pentru aceste proiecte. Documentul se află la Bruxelles, este în forma agreată cu Comisia Europeană în baza tuturor întâlnirilor. A durat un pic pentru că toate observaţiile acestea din ultimele luni au trebuit integrate acolo unde îşi au locul, vorbim de un document de 1.400 de pagini, destul de greoi şi la propriu şi la figurat”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*