Ultimele Știri

Mărul românesc conține pesticide

Începând de anul viitor, Comisia Europeană va controla mâncarea românească. Din analizele făcute de ANSVSA, din totalul fructelor, legumelor şi cerealelor vândute pe piaţa românească, un sfert conţin reziduri de pesticide.

Din 2016, România şi celelalte state membre ale Uniunii vor trebui să preleve probe din anumite alimente pentru a vedea dacă conţin pesticide.

În laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele dar şi vinul, iar din fiecare produs România va preleva 17 probe. Programul comisiei se va desfășura pe o perioadă de 3 ani, din 2016 până în 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimbă pesticidele utilizate, ce substanţe noi apar, dacă sunt acoperite de legile europene şi dacă sunt sau nu un pericol pentru consumatori.

După analiza a aproape 3.500 de probe, ANSVSA, autoritatea pentru siguranţa alimentelor, a ajuns la concluzia că 25% dintre alimentele vândute în România conţin urme de pesticide.

Cele mai multe au fost găsite în merele româneşti, în care s-au depistat şi 7 tipuri de pesticide diferite. Pe locul 2 sunt citricele turceşti, în grepfruturi şi lămâi s-au găsit şi 5 tipuri de pesticide. Pe roşiile analizate, 70% dintre ele fiind turceşti, au fost identificate minim 2 tipuri de pesticide, maxim 5.

România importă fructe şi legume de peste 300 de milioane de euro pe an. 80 la sută dintre merele de pe piaţă sunt din import.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*