Ultimele Știri

Mărturiile unui jurnalist reținut abuziv de jandarmi la Marșul pentru păduri

Jurnalist reținut de jandarmi la protestul pentru păduri

În România nu numai că nu există libertate de exprimare, dar și libertatea de mișcare ți-e îngrădită. Am fost martoră la multe dintre abuzurile jandarmeriei, însă cel trăit pe propria piele, la Marșul pentru păduri, mi se pare cel mai stupid.

Anormalitatea în București sau în țară a devenit ceva normal, iar adierea vântului într-o zi de plină vară mi s-a părut suspectă încă dis-de-dimineață. Cu regretul absenței de la cel mai mare protest împotriva defrișărilor, din 9 mai, am pornit într-un suflet spre cel de ieri. Prima constatare de la fața locului: lume puțină, mulți jandarmi. Mobilizarea lor, făcută la ordinele cuiva, era peste a celor ieșiți în stradă pentru păduri.

Pornind de la premiza că deseori acest dezechilibru poate fi inversat de cei care au dreptatea de partea lor, cele câteva sute de protestatari au forțat pătrunderea în stradă dinspre Piața Universității. Baricadele construite de jandarmi au fost însă prea înțesite, iar spiritele prea agitate.

Protest pentru păduri/ 7 iunie 2015

Protest pentru păduri/ 7 iunie 2015

Pentru reprezentanții forțelor de ordine nu conta cine se află în fața sa, un jurnalist sau un activist, el avea ordin să nu lase, sub nicio formă, pe cineva să evadeze în stradă. Ei bine, de această dată au reușit să îndeplinească, spre nemulțumirea protestatarilor, directivele primite. Câțiva s-au perindat pe la metrou pentru a sparge cordoanele jandarmilor, alții pe la stația de autobuz, însă fără vreun rezultat.

Se simțea în aer miros de răfuială, iar pentru o vizibilitate mai bună asupra situației critice dintre cele două părți am traversat strada și m-am instalat pe trotuarul de vis-a-vis, lângă kilometrul zero al Capitalei. Fețele cunoscute ale câtorva răzvrătiți, care luptă pentru pădurile românești și asigurarea unui viitor nepoluat pentru copiii noștri, m-au făcut să mă apropii de ei în timp ce priveau cu repulsie spre jandarmii de pe partea adversă, din mrejele cărora se strecuraseră de curând. Intru în discuție și nici nu reușesc să ridic privirea că doi dintre „albăstrei” ajung în dreptul nostru și ne roagă să ne mutăm mai în spate, deși eram pe bordura trotuarului. Ne supunem, însă aceasta nu i-a mulțumit, aveau nevoie de pradă.

Nici nu reușesc să clipesc, că doi jandarmi îl bruschează pe unul dintre noi și-l ridică pe sus, fără nicio explicație, nici nu mai vorbesc de legitimarea lor obligatorie inexistentă. Oripilată fiind timp de câteva secunde, mă resetez și scot arma mea cu obiectiv. În timp ce filmez îmi dau seama că privirile ce se oglindesc în spatele meu sunt din ce în ce mai multe, și nu a oamenilor simpli, ci a celor cu borsete și burți, îmbrăcați în civil.

Agresivitatea celor doi jandarmi care s-a abătut asupra lui Alex era evidentă. Ei încercau să-l imobilizeze și au recurs la metodele bine practicate în prestigioasa școală de violență a jandarmilor.

Reținere la pachet

Pentru că am fost pe fază și am filmat totul, dar și pentru că am zis că-l susțin pe cel săltat fără motiv, m-au reținut și pe mine. Motivul inventat pe loc e fiindcă l-am ținut de mână preț de câteva secunde, astfel le-am obstrucționat activitatea. După cum se vede și în filmare, violența lor nu ai cum s-o contracarezi, chiar dacă ai încerca. M-am străduit să le explic că fac abuzuri prin reținerea noastră, însă totul era decis, noi eram primele victime. Iar privirile celor cu borsetuțe trebuiau alimentate.

Primul semn de regret a fugit pe chipurile lor când i-am atenționat că sunt jurnalist, iar în consecință voi publica un articol despre cele întâmplate. Atunci au sucit-o că sunt doar martor. Martor la abuz, violență și docilitatea lor. 

După ce s-au asigurat de nenumărate ori că nu înregistrăm sau filmăm în mașina jandarmeriei și că alte victime nu găsesc, au primit răspunsul favorabil pentru a ne transporta spre Secția nr.4.

„Vulturul 3 către vulturul 4”

Deja o luasem ca un fapt consumat și nu mai ripostam verbal. Au aprins girofarul și ne-am îndreptat cu mare viteză spre Piața Victoriei, acolo unde își propusese Marșul să ajungă. Mai lipseau doar polițiștii rutieri care să blocheze traficul pentru noi, cei mai mari infractori din București, pentru a ne simți ca Ponta și Iohannis. Cât privilegiu.

Drumul spre niciunde era însoțit de conversația milițienească dintre cei aflați la secție și cei care se îndreptau cu trofeul spre ea. „Vulturul 3 către vulturul 4„ răsuna în stația lui Nicu Opriș, în timp ce șoferul-jandarm vorbea fără echivoc la telefon în timp ce conducea. Totuși îmi reamintesc că legea e făcută pentru noi, nu pentru ei.

Protest pentru păduri/ 7 iunie 2015

Ajungem pe strada Ion Neculce și ne invită să facem cunoștință cu clădirea comunistă din față, unde activează polițiștii cu aceleași practici. Mergem pe holurile întunecate și destinația finală e o odaie obscură și veche de la etaj cu bănci parcă din liceu.

Vlad Țepeș și patriotismul

Ne legitimează pe rând, fiecare cu jandarmul lui. Proces verbal i se întocmește numai lui Alex. Legea 60, Articolul 26. „Subsemnatul a organizat o adunare publică nedeclarată, iar cu ajutorul unei portavoci a condus prin îndemnuri pe ceilalți participanți pentru a exprima dezacordul față de proiectele legislative de tăiere pădurilor”. 1000 de lei amendă.

„Ne vedem în judecată”, spune Alex.

292

Motive de contestare a contravenției sunt destule:

  • Locul desfășurării protestului este Piața Universității, care are un statut special după incidentele din 2012. Zona de lângă Fântână și din fața Teatrului Național București, de unde l-au săltat pe Alex, are statutul de Agora civica spațiului public, unde protestele de orice gen nu au nevoie de autorizație.
  • Nu pot dovedi că a fost un protest organizat sau că el e organizatorul.
  • Nu s-au legitimat înainte de a-l sălta de pe stradă sau nu i-au expus învinuirile în momentul reținerii.

Protest pentru păduri/ 7 iunie 2015

Zâmbesc când i se aduc la cunoștință învinuirile, și nu cât din cauza celor expuse de domnul Niculae, cât de prezența ilustrată a lui Vlad Țepes dintr-un colț al camerei. „De-ar ști ei cine a fost…”, rostesc cu glas tare și destind atmosfera. Însă doar noi doi zâmbim și înțelegem aluzia.

Formalitățile s-au încheiat cu atenționarea mea că am riscat o amendă de 3.000 de lei, pentru că i-aș fi împiedicat să-și îndeplinească atribuțiile, conform Legii 61/1991, Art. 3, punctul 36. Într-un cuvânt – intimidare. După care a urmat o discuție amicală, off the record, în care ei au bătut în a fi victimele unui sistem ierarhic mafiot. Scuza cu „noi doar îndeplinim ordinele celor de sus” e grețoasă deja.

La ieșirea din odaia formală de interogatoriu observ un motto inscripționat și prăfuit pe perete: „Dragostea de patrie este prima virtute a omului civilizat”. Astăzi au ieșit în stradă românii care-și iubesc țara, munții, pădurile și libertatea, iar jandarmii trec zi de zi pe lângă citatul neobservat al lui Napoleon și sunt încrezuți că ceea ce e scris pe pereți nu e pentru ei. 

Ieșim din incinta clădirii poliției din Sectorul 4 și simt cum ne privesc stingherit din urmă de parcă ne-ar fi făcut un favor că ne-au lăsat liberi.

Trei ore de privare de libertate pentru nimic este un abuz.

Nedreptatea doare, însă durerea devine și mai acută atunci când realizez că nu avem timp să-i sancționăm pe cei care au dat ordinele, prefectul și generalul din jandarmerie, pentru că avem de salvat pădurile. Dar vă vine și vouă rândul. Reînviați-l pe Vlad Țepeș!

PS: Toată seara s-a lăsat cu amenzi ce depăşesc în total suma de 10.000 de lei.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Mărturiile unui jurnalist reținut abuziv de jandarmi la Marșul pentru păduri

  1. Superba descriere, succes in instanta, nu te lasa. Eu am castigat la CEDO impotriva statului de kko roman, pentru ca cineva a dat spaga la politie ca sa ii tina dosarul in cercetare – 7 ani doar.

    Judecata pt tradatori de tara, ascultatori de ordine fara constiinta, respect voua care protestati in aceste conditii. Ganditi-va ca pe vremea lu ceasca deja aveati microfoane bagate in fund si faceai 1 an pt protestul asta minim.

  2. Inca, ceva, cred ca nu e ilegal sa faci public numele jandarmilor de pe procesul verbal. asa, ca sa ramana numele lor etern legat de retinerea si amendarea asta ilegala.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*