Ultimele Știri

Marșul Climatic programat pe 29 noiembrie la Paris, anulat din motive de siguranță | Organizatorii fac apel la susținere globală

AVVAz

Marșul pentru Climă care urma să se desfășoare la Paris, a fost anulat de către autoritățile franceze, din cauza evenimentelor teroriste care s-au petrecut pe 13 noiembrie. La această manifestație erau așteptate peste 200.000 de participanți.

Marșul pentru Climă, organizat de AVAAZ, trebuia să se desfășoare la Paris pe 29 noiembrie, în contextul în care la sfârșitul lunii peste 137 de lideri și-au anunțat participarea la Summitul asupra climei de la Paris.

În contextul atacurilor teroriste de la Paris, guvernul francez a decis să anuleze Marșul mondial pentru climă care ar fi trebuit să se desfășoare în capitala Franței, duminică 29 noiembrie, în ajunul Conferinței ONU pe climă (COP21). Au fost anulate, de asemenea, și manifestările publice din 12 decembrie, prevăzute la încheierea COP21. Peste 200.000 de manifestanți din întreaga lume erau așteptați să participe la  Marșul mondial pentru climă.

Totuși, sunt anunțate la nivel global peste 2.170 de evenimente împotriva schimbărilor climatice.

Caută evenimentele din apropierea ta:

Find your nearest climate march

Este o decizie dificilă, dar care se impune în contextul actual, au precizat autoritățile franceze într-un comunicat de presă. Coaliția Climat 21, care include sute de ONG-uri, sindicate și alte asociații de mediu, a reacționat însă și a precizat, la rândul său, că regretă că nu a fost găsită o alternativă care ar fi putut totuși să permită mobilizarea celor care ar fi dorit să ia parte la marș.

În zilele de 28 și 29 noiembrie, ONG-urile de mediu sperau să mobilizeze milioane de oameni. În vederea COP21, 2.173 de evenimente se pregătesc în 150 de țări, 57 de marșuri sunt prevăzute în toată lumea și alte câteva zeci în alte regiuni din Franța, reamintește Coaliția, care precizează că COP21 nu trebuie să aibă loc doar la masa negociatorilor. La nivel internațional, mobilizarea trebuie să fie foarte puternică, susțin reprezentanții ONG-urilor.

Este fundamental ca cetățenii din întreaga lume să pornească în acest Marș pentru climă, în 29 noiembrie, și să o facă în numele celor care nu pot participa la marșul prevăzut a se fi desfășurat la Paris, a spus Emma Ruby-Sachs, director executiv al ONG-ului Avaaz. Iar directorul general al Greenpeace, Jean-François Julliard, a spus că înțelege hotărârea luată de statul francez și regretă împrejurările, dar, în condițiile în care marșul de la Paris va fi anulat, este necesar ca mobilizarea să fie făcută în celelalte state ale ONU. WWF este în asentimentul celor 2 mari ONG-uri de mediu.

Sunt așteptate să aibă loc ample marșuri pe climă la Londra, la care vor participa Vivienne Westwood, Vanessa Redgrave, Charlotte Church, Peter Gabriel și Kate Tempest. Demonstrații vor fi, de asemenea, la Amsterdam, Madrid sau Berlin, unde protestatarii vor cere închiderea minelor de cărbune. Ample mobilizări pentru susținerea cauzei mediului înconjurător vor avea loc și în Alaska, Australia și Tanzania.

Sunt programate în România mai multe evenimente în orașele București, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Timișoara.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*