Mark Zuckerberg, acuzat de abuz de putere

  • Adelina Mitrache
  • 10 septembrie 2016
  • Externe
Mark Zuckerberg

Cel mai mare ziar al Norvegiei a publicat pe prima pagină o scrisoare deschisă adresată CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, prin care blamează decizia companiei de a cenzura o fotografie celebră făcută în timpul Războiului din Vietnam şi îi cere să îşi recunoască şi să îşi respecte rolul de „cel mai puternic editor al lumii”, informează The Guardian.

Espen Egil Hansen, redactor-şef şi CEO al ziarului norvegian Aftenposten, l-a acuzat pe Zuckerberg că a abuzat de putere fără să îşi dea seama prin reţeaua de socializare, care a devenit un mediu prin intermediul căruia ştirile şi informaţiile circulă în jurul lumii, scrie News.ro.

„Sunt supărat, dezamăgit, chiar speriat de ceea ce urmează să îi faci pilonului principal al societăţii noastre democrate. Sunt îngrijorat că cel mai important canal din lume limitează libertatea, în loc să încerce să o dezvolte, şi că acest lucru se întâmplă ocazional într-un mod autoritar”, a spus el.

Controversa a fost generată de decizia Facebook de a şterge un mesaj publicat de scriitorul norvegian Tom Egeland, care a conţinut fotografia „The Terror of War”, câştigătoare a premiului Pulitzer, captată de Nick Ut. Imaginea surprinde copii care fug de un atac cu napalm din timpul Războiului din Vietnam, între care se numără şi Kim Phúc, în vârstă de 9 ani, care a fost surprinsă nud. Mesajul lui Egeland a fost despre şapte fotografii care au schimbat istoria războiului. În consecinţă, Egeland a fost suspendat de pe Facebook.

Aftenposten a scris despre suspendare, folosind aceeaşi fotografie în articol, care a fost distribuită, apoi, pe pagina de Facebook a publicaţiei. Ziarul a primit un mesaj din partea reţelei de socializare, care i-a cerut să înlăture sau să pixeleze imaginea.

„Orice fotografie care înfăţişează organe genitale, fese sau sâni nud, va fi înlăturată”, a explicat Facebook.

Înainte ca ziarul Aftenposten să poată răspunde, Facebook a şters articolul şi imaginea de pe pagina publicaţiei, potrivit lui Hansen.

În scrisoarea lui deschisă, Hansen subliniază că decizia Facebook de a şterge fotografia arată o inabilitate periculoasă de a distinge între pornografia infantilă şi fotografiile de război celebre, precum şi refuzul de a acorda spaţiu pentru buna judecată.

„Chiar dacă sunt redactor-şef al celui mai mare ziar din Norvegia, trebuie să realizez că îmi restrângeţi spaţiul pentru a-mi exercita responsabilitatea editorială. Cred că abuzaţi de puterea dumneavoastră şi mă îndoiesc că v-aţi gândit bine la acest lucru”, a scris Hansen.

Editorialul din Aftenposten vine într-o perioadă de cercetare a reţelei de socializare Fcebook pentru influenţa sa în creştere în diseminarea ştirilor.

Organizaţiile de media se bazează pe Facebook pentru a ajunge la publicul din mediul online. Potrivit unui studiu realizat în anul 2016 de Pew Research Center, 44% din adulţii americani se informează de pe Facebook.

Popularitatea reţelei de socializare înseamnă că algoritmii acesteia pot exercita o putere enormă asupra opiniie publice.

”Mass media au responsabilitatea de a decide asupra publicării în fiecare caz în parte. Acest drept şi datorie, pe care le au toţi editorii din lume, nu ar trebui să fie subminate de algoritmii din biroul vostru din California”, a spus Hansen.

Vorbind în Roma, în luna august, Zuckerberg a comentat despre rolul pe care îl are Facebook în mass media. „Suntem o companie tech, nu o companie de media. Lumea are nevoie de companii de media, dar şi de platforme de tehnologie, cum facem noi, şi ne luăm în serios rolul”, a spus Mark Zuckerberg.

”Deşi recunoaştem că fotografia este simbolică, este dificil să facem distincţie între a permite o fotografie cu un copil nud şi nu şi altele. Încercăm să găsim un echilibru între a le permite oamenilor să se exprime, în timp ce menţinem o experienţă sigură şi respectuoasă pentru comunitatea noastră globală. Soluţiile noastre nu vor fi întotdeuna perfecte, dar vom continua să încercăm să ne îmbunătăţim politicile şi modurile în care le aplicăm”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook, într-un răspuns pentru The Guardian.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *