Ultimele Știri

Marinar: „Mai bine îţi bagi un băţ în fund decât să vii la Constanţa. Am cărat doi saci cu ţigări la maşinile vameşilor”

În urma descinderilor procurorilor anticorupţie în portul Constanţa, navigatorii români au prins glas, felicitând autorităţile că, în sfârşit, s-au gândit să spele ruşinea de pe obrazul marinăriei româneşti.

Marius este ofiţer punte şi navigă de mulţi ani pentru o companie din afara ţării. Este unul dintre marinarii care, ieri, ne-au contact pentru a povesti ce înseamnă să ajungi cu nava în porturile româneşti.

„Când am citit prima oară ştirea cu DNA în Portul Constanţa vă mărturisesc că mi-am făcut cruce şi am zis Amin! Era o ruşine teribilă pentru tine, ca marinar român, să vii cu nava, cu colegi din alte ţări în echipaj, la Constanţa. În 2010 am fost cu nava la Midia. Pur şi simplu, Vama şi Poliţia de Frontieră au dat năvală la bord. Au întors până şi saltelele din cabine, doar, doar or găsi un pachet de ţigări în plus. Scotoceau peste tot ca nişte câini doar să ne găsească nod în papură.

Ne spuneau de la obraz: se opresc pentru un bax de ţigări. Nu plecau fără baxul de ţigări de la bord.Apoi, în 2014 am ajuns la Agigea. Au venit cu două dube la cheu, dar spre surprinderea mea au fost politicoşi, cuminţi. Au făcut control şi la final s-au oprit în camera sigiliu, unde sunt ţigările şi whisky. M-au întrebat direct: «Ce vreţi să vă rămână?»

Adică nu cât să ia, ce să ia, ci cât să ne lase. Comandantul nu a mai vrut să discute cu ei, aşa că m-am ocupat eu. Vă jur că eu, personal, am cărat la maşinile lor doi saci cu ţigări şi whisky. Ne-au mai lăsat ţigări cât să ne ajungă până la Istanbul.Părerea mea este că ne făceam de cacao în toată lumea. Nici măcar în Bulgaria sau Georgia nu mai este aşa, au lăsat-o mai moale. Dacă vrei să le dai un carton de ţigări e ok, dacă nu, ei nu îţi cer nimic.

În Rusia au pus camere de filmat peste tot, nu se mai ating de nimic. Turcia, nu mai spun, ne dă clasă de mulţi ani. Acolo urcă la bord doar două persoane: un vameş şi agentul navei. La noi sunt comisii întregi. Singura ţară unde am mai văzut ca în România este Nigeria. Acolo se mai acţionează ca la noi. Acum câţiva ani, în Portul Constanţa, vameşii şi frontiera neştiind că sunt şi români în echipaj discutau de faţă cu noi: «Hai să îi facem şi pe-ăştia!». Mai bine îţi bagi un băţ în fund decât să mergi la Constanţa”, a declarat ofițerul pentru Cugetliber.ro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*