Marile magazine vor fi obligate să vândă 51% alimente locale

  • Nicoleta Ungureanu
  • 8 iunie 2016
  • Social

Camera Deputaților a adoptat legea care îi obligă pe marii comercianți să asigure din producția locală 51% din oferta proprie de carne, legume, fructe, lapte, panificație, mierea și ouă, potrivit Profit.ro.

Noile reguli urmează să fie aplicate după 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, dar pentru noul sistem de etichetare a cărnii trebuie obținut și acordul Comisiei Europene.

Proiectul de lege a mai fost discutat în urmă cu o lună, atunci când a fost amânat la cererea PSD “întrucât forma inițială nu era una aplicabilă din punct de vedere practic”.

Lucrurile s-au schimbat între timp, iar miercuri, reprezentanții PSD au afirmat că susțin proiectul și votează în favoarea acestuia.

Potrivit proiectului legislativ, „comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați”.

Comercianții care nu se supun noilor reglementări riscă amenzi de 100.000 până la 150.000 lei sau chiar suspendarea activității pe o perioadă de până la șase luni.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *